Gå til indhold

Hvad kan du gøre ved angst og depression?

I filmen her fortæller psykolog Susanne S. Pedersen om, hvad man kan gøre, hvis man har angst og/eller depression.
Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

Forskel på depression og tristhed

Det er vigtigt at skelne mellem ”blot” at være ked af det – og så at lide af depression. Vi har alle prøvet at være kede af det, hvor tilværelsen virker trist og uoverkommelig. Hvis der ikke er tale om tristhed, men faktisk depression og/eller angst, er det vigtigt at gøre noget ved det. Det er vigtigt, fordi det, foruden at påvirke din hverdag og livskvalitet, også kan påvirke din kroniske sygdom. 

Hjælp at hente i patientforeninger

Ved milde symptomer på angst og depression kan det hjælpe at dele dine bekymringer med familie, venner, og kollegaer. Du kan også tale med din egen læge, som kan henvise til en psykolog, hvis du ønsker det. Du kan tage kontakt til en patientforening, der relevant for din sygdom, hvor du kan få mere information om sygdommen og støtte til at klare din situation. De fleste patient­foreninger har rådgivning, aktiviteter og lokalkomiteer som også giver mulighed for at komme i kontakt med andre personer, der står i lignende situationer. De har også hjemmesider og Facebook sider, som man kan søge information på.

Milde, moderate og svære symptomer

Ved moderate til svære symptomer på angst og depression, er det nødvendigt at søge professionel hjælp og behandling. Det store spørgsmål er selvfølgelig, hvordan man kan skelne mellem milde symptomer og moderat til svære symptomer? Det kan din læge hjælpe dig med at vurdere, og du kan selv holde øje med følgende:

Moderate til svære symptomer på angst og depression kan vise sig ved, at du føler dig nedtrykt, har nedsat energi og svært ved at finde glæde ved aktiviteter, som du tidligere var glad for. Symptomerne vil gribe ind og være forstyrrende i dit hverdagsliv ymptomerne og være tilstede hver dag over en længere periode (2 uger eller mere).

Vigtigt at søge hjælp

Hvis du kan genkende dig selv i denne beskrivelse er det vigtigt, at du søger professionel hjælp hos egen læge eller psykolog. Vi ved, at psykoterapeutisk behandling, kognitiv adfærdsterapi, og medicinsk behandling kan afhjælpe angst og depression – så der er hjælp at hente. Hvilken type behandling, der er bedst, er meget individuelt og afhænger også af, hvad du ønsker som patient.

 

Udvalgte patientforeninger

Læs mere på Hjerteforeningens hjemmeside

Læs mere på Lungeforeningens hjemmeside

Læs mere på Kræftens Bekæmpelses hjemmesiden

Læs mere på Gigtforeningens hjemmeside

 

Links til dig, som har hjertesvigt

Hvis du er ICD-opereret kan det være relevant for dig at blive medlem af ICD-gruppen i hjerteforeningen. At være ICD-operereret betyder, at man har fået indopereret en avanceret pacemaker, der kan give et elektrisk stød for at stoppe livstruende anfald af hurtig hjerterytme fra hjertekamrene.

Læs mere om ICD-gruppen

Læs mere om Hjerteforeningens Facebook