Gå til indhold

Har du selvmordstanker?

Hvis du har tanker om at tage dit eget liv, er det vigtigt, at du taler med andre om det. Byrden føles lettere, hvis du deler den med andre, og I kan sammen finde en udvej af problemerne, der ikke er selvmord.
Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

Når livet føles uoverskueligt

Vi kender alle sammen til det, at livet slår knuder og alt falder sammen omkring os. Som oftest falder livet til ro igen, og vi kommer tilbage på sporet. 

Nogle gange sker det, at du ligesom ikke kan finde tilbage på sporet. Måske bliver det samme problem bare ved og ved at plage dig. Eller problemerne tårner sig op foran dig, uden at du kan se en løsning på det. 

Måske har problemerne varet så længe, at du ikke længere har overskud til at skelne det væsentlige fra det uvæsentlige. Eller måske har du fået en livstruende fysisk sygdom, der sætter livet på stand by.

Søg hjælp hvis du får selvmordstanker

Livet kan blive så ubærligt svært, indviklet og pinefuldt, at det ikke længere er til at holde ud. Og så er det, at du kan få tanken: Er det overhovedet værd at fortsætte? Er jeg ikke blot en belastning for mine omgivelser? Ville det ikke være bedre, hvis jeg ikke længere var der?

Uanset hvad dine problemer skyldes, skal du søge hjælp, hvis du begynder at få tanker om tage dit eget liv. Der er hjælp at få.

Du kan få hjælp

Du kan henvende dig til din læge, en telefonrådgivning eller en psykiatrisk skadestue. Når du henvender dig for at få hjælp, skal du være ærlig omkring dine tanker om selvmord. Sammen vil I vurdere, hvor alvorlige dine tanker er. Vurderingen foretages på baggrund af nogle spørgsmål til dig, som for eksempel:

  • Hvor længe du har haft tankerne?
  • Hvordan du har tænkt dig at tage livet af dig selv?
  • Har du tidligere haft sådan nogle tanker eller forsøgt at tage dit eget liv?
  • Kan du angive gode grunde til fortsat at leve?

Der spørges også ind til, hvorfor du har søgt hjælp netop nu for, at I i fællesskab kan finde vejen til at håndtere dine problemer, så du igen kan vælge livet.

Selvmordstanker er ofte et ønske om hjælp

Ofte er selvmordstanker mere et ønske om at få hjælp til at håndtere de problemer, som du går og tumler med snarere end et egentligt ønske om at dø. Blot det at få lov at tale om selvmordstankerne og de problemer, der ligger til grund for tankerne, kan hjælpe. Det kan gøre, at livet ikke føles helt så uoverskueligt og håbløs.

Byrden føles lettere, hvis du deler den

Når du får talt med andre om dine problemer, kan det gøre, at selvmord måske ikke længere opleves som den eneste udvej. Sammen finder I måske det, der trods alt gør livet værd at leve. Hvis du derimod går og tumler med problemerne alene, kan de virke uoverskuelige. Måske er det hele bare gået i hårdknude for dig? Alene det at få andres øjne på et problem kan sætte det i perspektiv. Og måske er problemerne slet ikke som uløselige, som de først syntes?

Dine pårørende og deres afsavn

Et selvmord betyder ikke blot at livet slutter for dig, men det påvirker også dine omgivelserne meget. Pårørende står ofte tilbage med en følelse af skyld - at de ikke gjorde nok – samtidig med at de må leve med savnet. Er der børn, vil det især være et stort savn for dem, og det vil påvirke dem resten af deres liv. 

Derfor er det vigtigt, at du søger hjælp i tide og giver dig selv en chance for at løse problemerne, før du vælger en så ultimativ udvej som selvmord. Har du tanker om selvmord, er det vigtigt at du søger professionel hjælp.

 

Her kan du få råd og vejledning omkring selvmordstanker

Find den psykiatriske akutmodtagelse, der er tættest på dig på her >>

Bor du i Region Sjælland kan du få hjælp her >>

Søg hjælp hos Livslinien her >>

Søg hjælp hos Starlinjen her >>

Søg hjælp hos Sct. Nicolai Tjenesten her >>

Søg hjælp hos Sjælesorg på nettet her >>

Søg hjælp hos Psykiatrifonden her >>

Søg mere information hos Bedre Psykiatri - Landsforeningen for pårørende her >>