Gå til indhold

Fasthold din vægt

Der er en række ting, som du selv kan gøre, hvis du har vægttab på grund af manglende appetit, madlede eller kvalme. Hvis du har en anden sygdom, som f.eks. diabetes eller en hjertesygdom, og du i den forbindelse har fået vejledning i hensigtsmæssig mad, bør du kontakte en klinisk diætist for at få råd og vejledning i forhold til din nuværende situation.
Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

Der er en række ting, som du selv kan gøre, hvis du har vægttab på grund af manglende appetit, madlede eller kvalme. Hvis du har en anden sygdom, som f.eks. diabetes eller en hjertesygdom, og du i den forbindelse har fået vejledning i hensigtsmæssig mad, bør du kontakte en klinisk diætist for at få råd og vejledning i forhold til din nuværende situation.

Flere måder at øge indtaget af energi og proteiner

Der er flere måder du kan øge dit indtag af energi og proteiner på:

 • Spis mere protein ved at vælge proteinkilderne på tallerkenen først, dvs. spis kød, fisk, æg, ost, mælkeprodukterne først. Har du appetit til mere, kan du spise lidt kartoffelmos eller grøntsager”
 • Du kan berige din mad ved at komme fedtstoffer, som f.eks. mayonnaise, smør, pasteuriserede æg, fløde, olie, remoulade, avocado, nødder og mandler.
 • Du må gerne spise færdigretter, med højt indhold af energi- og protein. Der findes forskellige specialfremstillede færdigretter. Du kan tale med en diætist om hvilke der vil være gode for dig.
 • Vælg også drikkevarer med kalorier og proteiner frem for vand, Det kan f.eks. være sødmælk, letmælk, kakaomælk, koldskål og drikkecultura, hvidtøl, juice og saft. Du kan også nyde en øl eller et glas vin, hvis du må drikke alkohol for din læge.
 • Du kan drikke ernæringsdrikke. Her må du prøve dig frem, indtil du finder en smag og variant, du kan lide. Du kan også bede din læge om en grøn recept, som giver dig rabat på ernæringsdrikke fra apoteket.
 • Berig din mad med pulver. Der findes forskellige slags pulvere, du kan tilsætte maden for at øge mængden af kalorier og proteiner. Mange af disse er uden smag og kan tilsættes i både kolde og varme drikke eller i maden. Hør mere om de forskellige produkter på Apoteket eller hos materialist.

Forøg din appetit

Du kan eventuelt øge din appetit ved at:

 • Gøre noget ud af serveringen og anret maden i små delikate portioner. Det får maden til virke mere overskuelig at spise. Du kan bruge små tallerkener og små glas. Det sikrer små portioner og vil ofte få mad og drikke til at se mere lækker ud. Farver og konsistens kan også gøre en forskel. 
 • Du bør spise maden, mens den er frisk anrettet. Mad der står ude i længere tid, får nemt et trist udseende og en kedelig smag. 
 • Du kan prøve at lægge mærke til, hvad der påvirker din appetit positivt eller negativt. Din appetit kan blive påvirket af noget speciel mad, at sidde ude, at spise sammen med andre, kold mad frem for varm mad osv.
 • Drik friske drikkevarer med frisk smag, f.eks. kulsyreholdige drikke med citrus og lime smag.
 • Variér dine drikkevarer. Det kan give dig mere lyst til at drikke. For eksempel kan du drikke saft, juice, sodavand, juicebaserede ernæringsdrik med lidt danskvand og mynte. 

Formindsk madlede og kvalme

Du kan måske mindske madlede og kvalme ved at:

 • Undgå at opholde dig i køkkenet, mens der laves mad, hvis blot synet eller lugten af mad giver dig madlede. Luft godt ud under og efter madlavning. 
 • Du bør spise hyppige og små måltider i løbet af dagen frem for hovedmåltider. Gerne 6-8 måltider.  Et måltid kan være et hvilket som helst kalorieindtag, som f.eks. en kop kakao med flødeskum. 
 • Kulsyreholdige drikke som cola og andre typer sodavand kan virke kvalmestillende for nogle.
 • Giver fed mad dig kvalme, kan det eventuelt hjælpe at tilsætte syrlige og friske smagsgivere, som f.eks. hakkede krydderurter, finthakket ingefær, citron- eller limesaft mv. 

Se også: