Gå til indhold

Sådan er det at have PTSD

Finn Nielsen fik PTSD efter en trafikulykke i 2011. Hans symptomer består i flashbacks, han er overfølsom over for lys og høje lyde. Og så har sygdommen gjort ham til en kontrolfreak. 
Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

Flashbacks og overfølsomhed

Finn beskriver sine symptomer på PTSD’en, som at der kører en film inde i hovedet på en hele tiden. 

Du oplever ulykken igen og igen og igen. Samtidig ser du også ulykken hele tiden, når du sover, så du får ikke sovet ret meget. Er der en lastbil, der bremser, går jeg i panik. Er der i et storcenter nogle, der skriger, går jeg i panik.” 

Er blevet en kontrolfreak

Finn oplever desuden, at han er blevet en kontrolfreak. Det betyder, at der er en række situationer, som han finder udfordrende, fordi han ikke kan kontrollere situationen:

  • At sidde ved siden af i bilen, når hans kone Pia kører.
  • At befinde sig på steder, hvor der er mange mennesker eller hvor andre bestemmer.
  • At befinde sig på steder, hvor der er mange der råber eller der er meget trafik.

Humøret skifter hele tiden

Han oplever også, at hans humør er meget skiftende. Nogle dage kan han have det smadder godt, og andre dage er han nede i et sort hul. Og til sidst kokser det hele, for så kan han ikke rummer mere.

Til sidst falder du bare med et brag, fordi så kan du ikke rumme mere. Så kobler alt bare fra, og så kan du ikke selv styre det mere.” 

Har lært at styre det 

Finn bruger nogle metoder til at styre sine humørsvingninger. Det handler blandt andet om at aflede tankerne med andre gøremål eller bruge vejrtræningsøvelser og andre øvelser. I det hele taget er det godt at fokusere på noget andet. 

En lang kamp for at få det bedre

Efter han har fået diagnosen har han arbejdet med sig selv og symptomerne, og han er nået langt, men det har også været hårdt.

Det har været en lang kamp at nå til, hvor jeg er i dag. Det er ikke noget, man gør på en dag. Det er meget svære odds, man er oppe imod.”

 

PTSD: en forkortelse for diagnosen Posttraumatisk Stress Syndrom, også kaldet posttraumatisk belastningsreaktion.