Gå til indhold

Svært for mig at bede om hjælp

Helle Buch fik konstateret brystkræft i det ene bryst for 3 år siden. Hun fik fjernet brystet og fik efterfølgende kemoterapi. I den periode var der en hel række opgaver i hverdagen, som hun ikke havde kræfter til at tage sig af.
Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

Fik hjemmehjælp i starten

Helle havde for eksempel ikke kræfter til havearbejde, vinduesvask eller bilvask. Hun havde dog hjemmehjælp, da hun var nyopereret og i en del af kemoterapiforløbet.

At bede om hjælp går ud over ens værdighed

Der skete noget med hendes værdighed, når hun skulle bede om hjælp. Hun mener ikke, at hun nogensinde har været så god til at bede om hjælp. Som udgangspunkt har hun altid tænkt: "Jamen, det gør jeg". Så det var svært pludselig at skulle bede om hjælp, især over så lang tid.

Du kan ikke i halvandet år bede de samme venner, som bor tæt på, om at ordne din have eller noget andet. Der er ét eller andet inden i mig, der siger: Ah, nu sparer vi lige ham lidt! Nu bliver jeg nødt til at spørge nogle andre. Det er ét eller andet om, at man ikke skal slide på sine relationer på den måde.”

Nødvendigt at prioritere hjælpen

Hun mener, at man har tre muligheder i den situation: Enten må du selv lave arbejdet eller også må du sprede det lidt – eller også må du købe dig til hjælpen. Hun har for eksempel købt sig til havehjælp og nogle andre ting. På den måde havde hun sin værdighed i behold, og så kan hun spørge vennekredsen om hjælp til andre ting uden at slide på venskabet.

Jeg skal jo også tænke på, at min venner har jo også et liv, et arbejde og børn måske. De skal jo også få deres liv til at hænge sammen. Så for mig var det lidt svært.”