Gå til indhold

Fakta om rygsmerter

Næsten alle mennesker får på et eller andet tidspunkt i livet rygsmerter - Uanset hvor sundt man lever eller hvad man laver.

Rygsmerter kan være skræmmende og ubehagelige, men smerterne skyldes meget sjældent noget alvorligt.
Forskning på området har desuden ændret vores syn på, hvorfor smerterne opstår.

Derfor kan forhold, vi for år tilbage troede hang sammen med rygsmerter, i dag være forældet og misvisende. - Ser her hvorfor i filmen om rygsmerter.
Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

Godartede rygsmerter

Cirka 90 procent af alle rygsmerter kalder vi godartede rygsmerter, som betyder, at det ikke er farligt i lægelig forstand. Med andre ord er det altså ikke en sygdom, som man risikerer at blive invalid af.

Godartede rygsmerter kan opleves på flere måder. Smerterne kan være konstante og intense, men hos langt de fleste er rygsmerter heldigvis noget, der kommer og går.

Hvis rygsmerterne ikke forsvinder bør man huske på, at man som oftest kan gøre noget ved smerterne. En forværring af rygsmerter vil i langt de fleste tilfælde gå i sig selv efter nogle uger, men er rygsmerterne vedvarende, da kan det være en god idé at opsøge råd og vejledning hos en sundhedsprofessionel.

Har du oplevet smerter i ryggen gennem længere tid, kan ryggen blive mere følsom overfor bevægelse, og smerter i ryggen vil pludselig opstå ved at gøre det du normalt plejer at kunne, og altså uden at ryggen reelt er skadet.

Træthed, ensformige eller uvante bevægelser, stress eller blot utryghed ved at bruge ryggen, kan være medvirkende til en øget følsomhed i ryggen og hermed oplevelsen af flere smerter i ryggen.

Rygsmerter kan også påvirke din livskvalitet

Når det gør ondt i ryggen, kan hverdagen påvirkes forskelligt. Et brækket ben er synligt for alle, men smerter i ryggen kan ikke ses og det kan derfor være svært at sætte grænser over for andre og nogle gange sig selv. -- -Det kan forværre smerterne og ikke mindst humøret.

Når vi mærker smerter i ryggen, kan vi også have en tilbøjelighed til at bevæge os mindre. - At skåne ryggen kan nemlig umiddelbart virke lindrende på smerterne, men vi ved i dag, at rygsmerter under bevægelse og træning ikke betyder, at du gør mere skade på din ryg.

Har man haft smerter over en længere periode, vil ryggens strukturer være mere følsomme overfor bevægelse og belastning. Smerterne, som du oplever i ryggen, vil derfor ikke fortælle dig noget om, hvor stor en vævsskade, du har i ryggen - eller sagt på en anden måde - størrelse af vævsskade i ryggen og rygsmerter hænger ikke altid sammen.

Hvis du over længere tid går og bekymrer dig om ryggen og ikke får bevæget den tilstrækkelig, kan det være sværere at komme tilbage til din normale tilstand og det kan få betydning for hverdagen, arbejdet og ikke mindst din livskvalitet.

Anbefalingerne er derfor, at man skal behandle ryggen gennem viden om smerterne, fysisk aktivitet og træning, hvilket også vil være med til at gøre risikoen mindre for tilbagefald. Forskning fra hele verden viser os nemlig, at mennesker med rygproblemer får det bedre, når de får en større viden om smerterne sammen med, at de lærer hvordan de skal bevæge sig og træne ryggen og uden bekymringer for ryggen