Gå til indhold

Hvad er angst?

Angst er en naturlig reaktion, der findes hos alle mennesker. For nogle personer tager den over, hvor den begrænser dem i deres hverdag og udvikler sig til sygdom. Hvis du oplever denne form for angst, skal du vide, at du kan blive behandlet for den og lære at kontrollere den.
Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

Sådan mærkes det

Ofte er fornemmelsen imidlertid ubehagelig. Vi kan mærke angsten i vores krop som for eksempel:

  • Anspændthed
  • Hjertebanken
  • Hurtig vejrtrækning
  • Fornemmelse af rysten
  • Usikkerhed i arme og ben
  • Sved i håndfladerne og tørhed i munden.  

En naturlig reaktion

Alle mennesker kender til følelsen af angst. Nogle gange kan den skyldes, at vi glæder os eller er spændte på noget, der skal ske. Det kan for eksempel være en eksamen eller sportsbegivenhed, vi har sat os op til - eller et møde med en ny kæreste, som giver os ”sommerfugle” i maven. Det er således noget helt normalt for os mennesker, at vi i forskellige situationer kan opleve den kropslige fornemmelse, vi kalder angst. 

Nogle gange er der en god grund til at føle angst, for eksempel hvis vi oplever en konkret fare, når vi går over vejen, eller hvis vi er ved at blive overfaldet. 

Denne naturlige angst er hensigtsmæssig for at sætte vores krop i alarmberedskab, så vi er klar til at flygte eller tage kampen op mod de farer, der truer os. Når faren er overstået, falder kroppen og hjertet hurtigt til ro. Denne type angst kaldes også frygt, da vi ved, hvad der udløser reaktionen – og vi forventer at den forsvinder, når situationen er overstået.

Angst uden fare

Andre gange opleves angst uden, at der er en egentlig ydre årsag til den - eller måske udløses den i bestemte situationer i hverdagen. Den ”er der bare”. Du kan opleve den som helt urimelig eller direkte pinlig, for det er kun dig, der oplever den – andre er måske helt upåvirkede af situationen. 

Konsekvenser

Denne form for angst kan være så slem, at du er nødt til at trække dig fra de situationer – eller helt undgå at komme i dem. Det kan betyde, at der kan være situationer eller aktiviteter, du slet ikke kan deltage i. Angsten kan begynde at leve sit eget liv og kan medføre, at du går rundt i et konstant ubehag eller hele tiden søger måder at undgå de situationer, som udløser angsten. 

Det tærer på selvtilliden og kan påvirke både arbejdslivet, familien og lysten til en aktiv fritid. Måske sover du dårligt, så du er træt dagen efter og har svært ved at passe dit arbejde eller din skole. Nogle prøver også at dæmpe angsten med alkohol. Det hjælper måske kortvarigt, men medfører på sigt blot en lang række nye problemer - både på arbejdet og i fritiden.

Når du bliver begrænset

Har du levet med angst i flere år, vil du typisk have udviklet en lang række strategier for at undgå den. Det kan være, at du undlader at søge et job eller en uddannelse, fordi du ikke tør gå til ansættelsessamtale eller være i et klasselokale med andre. På den måde kan du skjule den i årevis og måske tro, at du er den eneste, der har det sådan. Men det er du ikke! 

Mange lider af angst

Det sker for op imod en femtedel af befolkningen, at de på et eller andet tidspunkt i livet har angstsymptomer i en grad, der kan betegnes som en sygdom. For nogle går det mere eller mindre over med tiden, men mange udholder symptomerne i årevis - måske uden at fortælle nogen om det.

Angst kan behandles

Der findes mange forskellige former for angst, og de kræver alle deres egen specielle behandling. Behandlingen er som regel meget effektiv. Derfor er der ingen grund til at lade angsten styre dit liv. Behandlingen går ud på enten at fjerne angsten eller i det mindste at dæmpe den. 

Kognitiv adfærdsterapi

Den mest udbredte behandlingsform er kognitiv adfærdsterapi. Den indebærer, at du deltager i en række behandlingssessioner, hvor du sammen med din behandler finder ud af, hvorfor du er angst, og hvad der udløser den. Derefter finder I ud af, hvilke tanker og handlemønstre, som vedligeholder den. 

Du lærer dine egne reaktioner at kende og lærer med tiden at kontrollere angsten. Efterhånden vil den aftage i styrke og ikke dominere din hverdag. Du vil sandsynligvis opleve det som en stor befrielse og få bedre kontrol over dit liv, når den er forsvundet eller mindsket i styrke. 

Nogle gange bruges medicin til at afhjælpe angst i en afgrænset periode – enten alene eller som supplement til kognitiv adfærdsterapi. 

Søg hjælp!

Lider du af angst, bør du derfor henvende dig hos din læge, der kan rådgive dig om hvilken behandling, der vil være bedst for dig.

Lær at håndtere din angst eller depression

Få hjælp til symptomer som ængstelse, træthed, tristhed og tankemylder på kurset LÆR AT TACKLE angst og depression. Det er gratis og kræver ingen henvisning. 
Gratis Kursus - Lær at tackle
Få hjælp til din angst og depression - online
Har du svært ved at møde op på et fysisk kursus? Følg LÆR AT TACKLE angst og depression – online hjemmefra. Kurset er gratis og kræver ingen henvisning.
Find LÆR AT TACKLE online-kursus

Vil du vide mere om angst?

På sundhed.dk kan du bl.a. læse om, hvorfor man får angst og hvilke typer, der findes.

Læs mere her: Sundhed.dk: Angsttilstande