Gå til indhold

Vidste ikke jeg var psykisk syg, før jeg fik diagnosen

Søs Vinther har diagnoserne borderline og PTSD. PTSD’en er en konsekvens af, at hun har oplevet megen vold i sin barndom, været udsat for seksuelle overgreb og levet i voldelige parforhold.
Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

Datteren påpegede nogle psykiske problemer

Søs har aldrig tænkt på, at hun kunne have en psykiatrisk diagnose. Det var først da hendes ældste datter i 2010 nævnte, om der måske kunne være noget, at hun overhovedet begyndte at overveje det. Men hun slog det alligevel hen:

Jeg slog det hen og tænkte: ”Jeg fejler ikke noget”. I 2015 ser jeg et program i fjernsynet, som henledte lidt til, at der godt kunne være lidt alligevel.”

Fik en henvisning til en psykiater

Hun fik en henvisning til en psykiater, som gav hende de to diagnoser: borderline og PTSD. Diagnoserne gav mening for hende, da hun pludselig bedre kunne forstå, hvorfor mange ting havde været, som de havde været i hendes liv:

Jeg har været igennem en barndom med vold, jeg har været incestoffer, blevet voldtaget som voksen og har oplevet vold i forhold.”

Fandt ud af hvad hun selv kunne gøre

Efter hun havde fået diagnoserne, gik hun hjem og begyndte at finde ud af, hvad hun selv kunne gøre for at få det bedre. Hun googlede emnet og fandt ud for eksempel ud af, hvordan pårørende kunne hjælpe hende. Hendes pårørende har hjulpet hende – men det har ikke været uden omkostninger, for det er ikke alle, der er blevet:

Jeg måtte igennem en skilsmisse på grund af det. Han mente ikke, at han kunne være sammen med én, der er psykisk syg. Jeg mener ikke, at jeg er psykisk syg. Jeg har bare to diagnoser!

 

Borderline: Betyder, at man har en personlighedsforstyrrelse. Det indebærer, at man kan have problemer med at styre sin impulser og følelser. Og man kan have svært ved at bevare et nært forhold til andre mennesker. Man kan også have svært ved at styre sit temperament og sin vrede, hvilket kan betyde, at man let kommer i konflikt med andre.

PTSD: en forkortelse for diagnosen Posttraumatisk Stress Syndrom, også kaldet posttraumatisk belastningsreaktion.