Gå til indhold

Har lært at navigere i et liv med PTSD

René Pamperin fik PTSD efter en udsendelse som soldat til Afghanistan i perioden 2006-2007. Sygdommen gør, at han reagerer på mange ting. Det er noget, som han må tage hensyn til i hverdagen, men som han efterhånden har lært at navigere i.
Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

Har det svært med deadlines

René har det svært med deadlines og tidsfrister.

Det, jeg har det sværest med i dag, er nok deadlines - altså tidsfrister. Det, at jeg skal nå noget på et bestemt tidspunkt, har jeg det rigtig svært ved.”

Koncentrationsbesvær og træthed

René bliver meget træt i hovedet, hvis han skal koncentrere sig i længere tid. Han bliver i det hele taget hurtig træt og får nemt hovedpine.

Jeg får hovedpine, hvis jeg skal sætte mig op til noget. Hvis jeg skal til et møde eller noget, skal jeg samle energi, og så bliver jeg rigtig træt bagefter. Det er ligesom om, at mine batterier bliver afladet.” 

Kan ikke multitaske og er ikke længere så kreativ

PTSD’en har også haft betydning for hans evne til at multitaske og tænke kreativt.

Før i tiden kunne jeg have mange bolde i luften. Nu kan jeg kun have én bold i luften. Det går også lidt ud over min kreativitet. Det har jeg altid haft meget af, og det har jeg ikke så meget i dag.” 

Er stadig lyd- og støjfølsom

Han oplever, at han stadig er utrolig lydfølsom. Og følsom over for støj.

Jeg bliver rigtig nemt forskrækket. Det er nogle af de ting, som bliver ved, og som jeg ikke rigtig kan få styr på, men jeg prøver at manøvrere i det.” 

Ved at jeg skal passe på mig selv

René ved godt, at han skal passe på sig selv, når han bliver stresset. Hans kone er også opmærksom på at få ham til at holde igen, hvis han begynder at blive stresset.

Min kone er rigtig god til at sige: ”Nu tror jeg lige, at vi skal…”. Hun kender mig jo også efterhånden. Hun kender mit mønster.

Får hjælp til at undgå stress

Hans kone hjælper ham også med at undgå stress ved at forberede ham i god tid, hvis de skal nogen steder.

Hun kan sige, når vi skal nogen steder hen. Så bliver jeg stille og roligt forberedt på, hvornår vi skal noget, så det ikke er i sidste øjeblik. Frem for at det bliver: Nu er det nu, vi skal ud af døren, og vi skal nå det og det! Så det er hun også rigtig god til at hjælpe mig med.” 

Har lært meget om mig selv

Efter 10 år med PTSD har en lært sig selv bedre at kende.

Jeg har lært en masse værktøjer til at navigere i mit sygdomsforløb, så jeg kan mærke på mig selv, hvornår jeg skal passe på, styre udenom og gå en anden vej for ikke at blive ramt af de her ting.”

 

PTSD: en forkortelse for diagnosen Posttraumatisk Stress Syndrom, også kaldet posttraumatisk belastningsreaktion.