Gå til indhold

Har altid været meget åben omkring min situation

René Pamperin fik PTSD efter en udsendelse som soldat og officer til Afghanistan i perioden 2006-2007. Han har altid været meget åben omkring sin sygdom. Den åbenhed har også haft betydning for, at hans kollegaer har turdet stå frem og tage imod behandling. 
Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

Altid været åben omkring PTSD’en

René har lige fra starten været meget åben omkring sit forløb. Dengang var det noget helt særligt, at det var en officer, der stod frem og fortalte om sine problemer. Han var ikke så bekymret for konsekvenserne af sin åbenhed, men var blot interesseret i at blive rask hurtigtst muligt. Derfor takkede han også ja til al den hjælp, han blev tilbudt

Jeg blev kontaktet af medierne, hvor jeg fortalte, at jeg havde det her på trods af, at jeg var officer – fordi det er jo ikke specielt karrierefremmende. Men igen, jeg tænkte på, at jeg skulle være et helt menneske så hurtigt som muligt.” 

Hans åbenhed var med til at nedbryde tabuet

Hans åbenhed omkring hans sygdom, betød meget for hans kollegaer inden for Forsvaret.

Der er flere af mine kollegaer – specielt blandt sergentgruppen og menige soldater, der siger, at det, at der var en officer, der stod frem og sagde: ”Jeg har brug for hjælp”, det gjorde, at jeg også turde bede om hjælp.” 

Hans åbenhed var derfor med til at gøre det mere legitimt at bede om hjælp – og gøre problemstillingen mindre tabubelagt.

Mange tør ikke være åbne omkring sygdommen

René har dog også mødt mange, der ikke ønsker at være åbne omkring deres symptomer, og som har sagt: 

Det vil jeg ikke ud med. Det vil jeg ikke fortælle, fordi så bliver jeg jo ikke udsendt igen. Det har også konsekvenser for min karriere.”  

Åbenheden havde en pris

Hans åbenhed har dog også haft den negative effekt, at selv om han bearbejdede sine oplevelser hver gange han fortalte sin historie, genoplevede han tingene.

Det betød, at jeg tog to skridt frem og et tilbage, og nogle gange var det også to tilbage, fordi jeg genoplevede tingene. Jeg betalte en pris efterfølgende.” 

Holder foredrag om sine oplevelser

For ham er emnet ikke tabubelagt, og han er fortsat meget åben omkring sin sygdom og oplevelserne, der førte til den. Han tager derfor ud og holder foredrag om emnet helt gratis. På den måde kan både udbrede kendskabet til PTSD og Veteranhaven.

Jeg vil gerne fortælle, og jeg vil gerne fortælle mine omgivelser om det, hvis de vil vide det. Jeg tager ud og holder foredrag ganske gratis (…). Der siger jeg: ”Hvad vil I gerne vide? Vil I vide om sygdommen? Vil I vide om krigen? Hvad vil I? ” Og så får de den historie, de gerne vil have.”

 

Veteranhaven er en frivillig forening, som René har stiftet, som har til formål at hjælpe mennesker med psykiske problemer med at få det bedre gennem forskellige udendørs aktiviteter.

Se filmen "Veteranhaven hjælper andre med at få det bedre" her >>

 

PTSD: en forkortelse for diagnosen Posttraumatisk Stress Syndrom, også kaldet posttraumatis