Gå til indhold

Fik PTSD efter udsendelse til Afghanistan

René Pamperin fik PTSD efter en udsendelse som soldat til Afghanistan i perioden 2006-2007. Han oplever mange voldsomme ting dernede, som udløser PTSD’en. Da han er kommet tilbage til Danmark, må han sygemelde sig, og det ender med, at han bliver afskediget og pensioneret fra Forsvaret.
Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

Blev udsendt til Afghanistan

Renés sygdomsforløb startede med, at han som soldat og officer blev udsendt til det sydlige Afghanistan til Helman provinsen i 2006. I første omgang blev han sendt derned i et halvt år. Selv om han oplever en del voldsomme oplevelser, bliver han spurgt, om han vil blive dernede for endnu en periode.

Jeg bliver så spurgt, om jeg vil blive dernede og tage et hold mere på 6 måneder. De stod og manglede en chef, og jeg havde det vigtige kompetencer. Det sagde jeg ja til, og det endte med, at jeg var dernede indtil foråret 2007.”

Mange voldsomme oplevelser

I hele udsendelsesperioden er han ude for mange voldsomme oplevelser.

Mange af de oplevelser, jeg oplever er qua, at jeg er chef, er rigtig voldsomme. Der er mange selvmordsbomber og folk, der springer sig selv i luften for at få ram på os og slår en masse civile ihjel.”

De første symptomer på PTSD

Da han kommer hjem til Danmark, begynder han at opleve de første symptomer på PTSD.

Mange af de ting, jeg døjede meget med, da jeg kom hjem var lugte og lyde. Der gik lang tid før, end jeg spiste flæskesteg igen, fordi lugten af brændt menneskekød stadigvæk sad i næsen. Synet af mange af dem, der blev slået ihjel. Og vi har også mistet kammerater derude. Det har været rigtig barskt, og mange af de ting havde jeg svært ved at slippe.”

En stor omvæltning at komme hjem

René oplevede det som en stor omvæltning at komme hjem. Der går kun et døgn, fra han har afleveret sit våben og håndgranater, til han stod hjemme i Danmark.

For mig har tiden jo stået stille i Danmark, og jeg har ligget i kamp og krig. Det er en utrolig stor omvæltning, og jeg er slidt helt op, fordi jeg har været på 7 dage om ugen døgnet rundt.” 

Bliver afskediget og pensioneret fra Forsvaret

Da han kommer hjem fra Afghanistan, er han helt ødelagt og meget træt. Han ved dog ikke på daværende tidspunkt, at han har fået PTSD. I begyndelsen tror han, at han blot har behov for lidt ferie og slappe af, men efter 3 uger bliver han sygemeldt.

Jeg prøver senere at vende tilbage til arbejdet, men det går ikke. Det ender med, at jeg bliver afskediget og pensioneret fra Forsvaret.”

 

PTSD: en forkortelse for diagnosen Posttraumatisk Stress Syndrom, også kaldet posttraumatisk belastningsreaktion.