Gå til indhold

En trafikulykke forårsagede min PTSD

Finn Nielsen fik PTSD efter en trafikulykke i 2011. Efter ulykken fik han en række symptomer på PTSD. Det tog noget tid, før han accepterede diagnosen. I dag har han erkendt, at han ikke kommer til at kunne det samme som før, men det har han også accepteret.  
Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

Symptomerne efter ulykken

Efter ulykken begyndte Finn at få flashbacks, hvor han blev ved med at se ulykken. Han blev overfølsom og begyndte at blive bange for mennesker.

Det var helt mærkeligt, at jeg blev bange for mennesker, og jeg blev bange for mig selv. Fordi jeg kunne simpelthen ikke styre, hvad der skete og hvad, der ikke skete.” 

Påvirkede parforholdet

Hans humør og temperament blev også påvirket, og det påvirkede parforholdet.

I starten var det sådan, at mig og Pia var ved at gå fra hinanden. Fordi jeg anede ikke hvad der skete. Jeg snerrede, jeg bed og jeg var simpelthen ikke til at være i nærheden af, og jeg anede ikke, hvad der var galt.” 

Gik til sidst til lægen

Til sidst gik Finn til lægen og fortalte, at noget var ”ragende galt”. Hans læge henviste ham til en psykiater. Her var der nogle sygeplejersker som han oplevede var rigtigt gode til at fortælle ham om sygdommen.

Jeg fik at vide, hvad det var. Jeg fik nogle redskaber til, hvordan jeg kunne gøre noget ved det. Men i starten aner du jo ikke, hvad det er. Du er fuldstændig lost, og du er fuldstændig uvidende om, hvad det er, fordi der er ingen information at finde.” 

I dag accepterer jeg min situation

I dag accepterer han sin situation, men det har været svært.

Det jeg opdagede var, at da jeg accepterede, at jeg havde PTSD, og begyndte at arbejde med det og begyndte at gøre noget ved det. Det var faktisk først der, der skete noget.” 

Kan ikke det samme som før

I dag har Finn accepteret over for sig selv, at han ikke kan - og heller ikke kommer til - at kunne det, som han kunne før. Men det har taget tid at nå til den erkendelse.

Men jeg kan så det, som jeg kan i dag, og så må jeg leve med det. Men det var en krise, der har tager over 5-6 år. Det er ikke noget, man bare gør. Det er rigtigt svært.”

PTSD: en forkortelse for diagnosen Posttraumatisk Stress Syndrom, også kaldet posttraumatisk belastningsreaktion.