Gå til indhold

Diagnoserne har givet mig en bedre forståelse af mit liv

Søs Vinther har diagnoserne borderline og PTSD. Hun fik de to diagnoser for nogle få år siden, og det har betydet, at hun pludselig forstår mange af de ting, som er sket i hendes liv.
Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

Diagnoserne giver mening

Efter Søs har fået diagnoserne, forstår hun bedre, hvorfor hun aldrig fik gennemført en uddannelse, og hvorfor hun har mange forliste parforhold bag sig. Og hun mener, at diagnosen borderline kan forklare det. 

Nogle af symptomerne har jeg lært at leve med 

Hun har arbejdet med sig selv og de problemstillinger, der ligger i begge diagnoserne:

Jeg har arbejdet med min borderline, så den ligger lidt nede, men jeg tror ikke på, at man kan komme helt ud af det. Min PTSD kan jeg mærke, og den har jeg lært at leve med.” 

Stadig symptomer fra PTSD’en

Hun er stadig begrænset af sin PTSD, fordi hun let bliver bange, når det bliver mørkt. Det skyldes, at hun blev stalket i 6½ måned, når det var mørkt. Men også det håndterer hun bedre, end hun har gjort. 

Når mørket falder på, har jeg det ikke så fandens godt. Forleden sad min kat og vaskede sig oppe i vinduet og bankede hovedet mod ruden. Jeg blev da forskrækket, men jeg vidste også, at det ikke var fordi, der stod en udenfor og bankede på ruden. Men jeg kunne godt mærke, at jeg reagerede.” 

Man skal ikke komme listende bagfra

Hun synes, at hun er blevet bedre til at tackle sine diagnoser, end hun har været tidligere. Men der er stadig nogle automatiske reaktioner, som hun har svært ved at styre. For eksempel skal man ikke komme listende bagfra og klappe hende på skuldrene. En reaktion, der skyldes, at hun på et tidspunkt er blevet forsøgt kvalt bagfra.

Jeg prøver at tage mig selv i det, men det er ikke altid, at det lykkes. Lykkes det ikke, er det altså en lige højre. Det ved folk, der er omkring mig.” 

Diagnoserne har betydet meget

Alt i alt har det betydet meget for hende at få diagnoserne:

Mit liv har været så meget anderledes end det er nu, og det er så meget bedre nu, end før jeg fik mine diagnoser.”

 

Borderline: Betyder, at man har en personlighedsforstyrrelse. Det indebærer, at man kan have problemer med at styre sin impulser og følelser. Og man kan have svært ved at bevare et nært forhold til andre mennesker. Man kan også have svært ved at styre sit temperament og sin vrede, hvilket kan betyde, at man let kommer i konflikt med andre.

PTSD: en forkortelse for diagnosen Posttraumatisk Stress Syndrom, også kaldet posttraumatisk belastningsreaktion.