Gå til indhold

Der gik lang tid, før jeg accepterede diagnosen

Finn Nielsen har fået PTSD efter en trafikulykke i 2011. Der gik et halvt år, før han fik diagnosen. Og derudover gik der 2-3 måneder, før han accepterede den. Han forbandt diagnosen med at være ”tosset”, og det mente han ikke, han var.
Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

Hovedet styrede ham

Der gik et halvt år, før Finn fik diagnosen PTSD. Først forstod han ikke, hvorfor han havde det, som han havde det, for det var hans hoved, der styrede ham og ikke omvendt. 

Først troede jeg, at det var mig, der var tosset i mit hoved. Det var mit hoved, der styrede mig - og ikke mig, der styrede noget som helst. Jeg havde ingen styr på noget. Alt var kaos.”

Ville ikke acceptere diagnosen

Da han fik diagnosen, ville han ikke acceptere den. Der gik 1-3 måneder, hvor han gik og spekulerede over det. 

Nu havde man gået og kæmpet med det. Lige pludselig havde man en diagnose. Den vil man sgu ikke acceptere, fordi: ”Er jeg tosset? ”. Det var sådan jeg havde det. Da de sagde til mig, at jeg skulle til en psykiater for at kunne få behandling for det, tænkte jeg: ”Jeg skal fandeme ikke til nogen hjernevrider. Min hjerne fejler ikke noget”. 

Kunne godt se at symptomerne passede til diagnosen

Han endte dog med at gå til en psykiater. Her var der en sygeplejerske, der fortalte ham om, hvad PTSD er. Der måtte han så indrømme, at alle hans symptomer passede på diagnosen. 

Der må jeg indrømme og sige: Da hun forklarede mig, hvad det var og læste de kriterier op, der er, for at kunne have PTSD, for eksempel flashback, overfølsomhed, lysfølsomhed. Der var en hel række, og jeg kunne faktisk sætte flueben ved dem alle sammen.” 

 

PTSD: en forkortelse for diagnosen Posttraumatisk Stress Syndrom, også kaldet posttraumatisk belastningsreaktion.