Gå til indhold

Blev mere og mere indebrændt og vredladen

René Pamperin fik PTSD efter en udsendelse som soldat til Afghanistan i perioden 2006-2007. I starten forstod han ikke selv, hvad det var. Han oplevede flashbacks, blev aggressiv og vredladen. Det var også svært for familien at tackle, og det endte med at han blev skilt. 
Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

Var ikke klar over, at det var PTSD

Da René kommer hjem fra Afghanistan oplevede han meget ubehag. Han var dog ikke klar over, at det skyldtes posttraumatisk stress.

Jeg har meget ubehag. Jeg har svært ved at sove. Når jeg endelig faldt i søvn – nogle gange ved hjælp af sovepiller, oplevede jeg situationer, som jeg havde oplevet derude.” 

Oplevede flashbacks fra krigen

Han oplevede flashbacks fra de voldsomme oplevelser under krigen. Men nu oplever han dem bare i en mere magtesløs situation. 

Det var ligesom jeg var svejset fast til gulvet eller havde betonsko på. Jeg kunne ikke rykke mig, men jeg havde øjenkontakt med en selvmordsbomber, der gik hen til nogle af vores biler. Han kiggede på mig, og jeg kunne ikke gøre noget, og så sprang han sig selv i luften. Den og andre slags drømme blev ved med at vende tilbage til mig, og jeg vågnede badet i sved.” 

Havde svært ved at holde brokkeri ud

René blev mere og mere indebrændt og vred over mange ting. For eksempel havde han svært ved at holde brok over ligegyldige ting ud.

Når jeg møder andre mennesker, som jeg synes, brokker sig over bagateller i forhold til dér, hvor jeg har været ude i krig, hvor man kunne stå og mangle både mad, vand og strøm og alligevel skulle man finde ud af det. Når der var to mennesker i kø i Bilka brokkede folk sig over, hvorfor der ikke blev lukket en kø mere op.” 

Blev aggressiv

Han oplevede også, at han blev meget aggressiv og havde en kort lunte. 

Jeg er opfarende, jeg kan ikke lide lyde, jeg kan ikke lide at være sammen med mange mennesker – ikke engang min egen familie.”

Han forstod ikke sine egne reaktioner

Han foretrak egentlig at være alene. Og han begyndte at tænke på, hvad det egentlig var, der var galt med ham.

Min store datter blev også meget bange og nervøs for: Hvorfor er far sådan? Og: Hvorfor reagerer far sådan?” 

Endte med at blive skilt

Det var svært for ham selv at forklare, hvad der skete med ham, og hvorfor han havde ændret sig. Det var en svær situation også for familien at tackle.

Det var svært at tackle for familien, og det ender også med, at jeg til sidst bliver skilt fra min kone. Det var også en høj pris at betale.”

 

PTSD: en forkortelse for diagnosen Posttraumatisk Stress Syndrom, også kaldet posttraumatisk belastningsreaktion.