Gå til indhold

Introduktion til åndedrætsøvelser

Når man har åndenød kan det hjælpe, at blive bedre til at kontrollere vejrtrækningen ved hjælp af åndedrætsøvelser. Her på Helbredsprofilen præsenterer fysioterapeut Sander Lorell fem øvelser, der kan afhjælpe åndenød.
Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

En typisk årsag til at man har åndenød, kan fx være, at man trækker vejret hurtigere end normalt. Det kaldes at hyperventilere. Man trækker vejret hurtigt og overfladisk, hvilket gør, at luften ikke kommer nok ned i lungerne - og det gør, at man ikke får nok glæde af luftens iltindhold.

Den normale vejrtrækning tænker vi ikke nærmere over. Den regulerer sig selv i forhold til kroppens behov for ilt, alt efter om vi er i ro eller i aktivitet. Vi trækker vejret ved at bruge mellemgulvet, som er kroppens største vejrtrækningsmuskel. Den ligger mellem navlen og de nederste ribben. Du kan mærke mellemgulvsmusklen ved at forestille dig, at du dufter til en blomst.

Det skal mærkes som en muskel, der hopper, i den øverste del af maven.

Når du oplever åndenød, trækker du vejret hurtigere end normalt. Det kaldes at hyperventilere. Når du hyperventilere bliver din vejrtrækning hurtig og overfladisk, og det betyder, at du ikke får luften langt nok ned i lungerne til at få glæde af hvert åndedrag. Desuden bruger du også skuldrene og brystkassens muskler til at trække vejret med, og det øgede muskelarbejde kræver mere energi, og kroppens iltbehov stiger. Musklerne bliver hurtigt trætte og overbelastede.

Når du har åndenød kan det være en hjælp at blive bedre til at kontrollere din vejrtrækning.

Vi har samlet en række øvelser som kan hjælpe dig med at få vejret, og dermed også lindre din angst over ikke at kunne få vejret. 

- Øvelse: Den gode kropsholdning

- Øvelse: Slap af i nakke og skuldre

- Øvelse: Undgå overfladisk vejrtrækning

- Øvelse:  Pustelyd (fløjtemund)

- Øvelse: God vejrtrækning når du ligger ned

Se også: