Gå til indhold

Vægttab kan lette åndenød

Når man har KOL, har vægten betydning i forhold til ens vejrtrækning. Derfor er det godt at være bevidst om sine madvaner.
Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

"Jeg fik åndenød af, at rejse mig fra sofaen"

For 1 år siden vejede Sanne 15 kg mere. Det gav hende åndenød og gjorde det endnu sværere, at have KOL.

Med hjælp fra en diætist er det lykkedes Sanne, at gå meget ned i vægt. Hun er blevet meget bevidst om varedeklarationer og bruger følgende, helt simple, regler i sin hverdag:

  • Tag kun én portion

  • Brug fedtfattige produkter

  • Brug proteinrige produkter

 

Nye madvarer, som Sanne aldrig brugte tidligere, har fået plads i køleskabet. For eksempel hytteost og skyr, som hun bruger til dressinger og sovs.

Sanne har ikke oplevet det som et stort problem, at tabe sig. Den største udfordring var sulten de første dage, men det gik hurtigt over. Derfra var det bare, at vænne sig til nogle nye madvarer. Hun har haft stor hjælp af samarbejdet med diætisten fra hospitalet - netop til at finde på nye og mindre fedtholdige retter.

Sanne prøver også at få motion ind i hverdagen. Enten via træningsappen her på Helbredsprofilen, eller også ved at gå tre kilometer hver dag. 

Det er Sannes store mål at tabe sig 10 kg mere. Som KOL patient må man gerne veje lidt for meget, da man skal have noget, at stå imod med. Men det er et problem, når det bliver så meget, at det hæmmer ens vejrtrækning og livskvalitet.