Gå til indhold

Hvad er en ICD-enhed?

En ICD-enhed er en avanceret pacemaker, der overvåger din hjerterytme. Hvis der er noget galt med din hjerterytme, afgiver den stød, der normaliserer din hjerterytme, så du undgår at få hjertestop.
Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

Hvad er en ICD-enhed?

En ICD-enhed er en avanceret pacemaker, der kan holde øje med hjertets rytme, og hvis pulsen bliver meget hurtigt, kan det enten lave en overhalingsstimulation eller give et kraftigt stød gennem hjertet, så den faretruende hurtige hjerterytme nulstilles, og den normale puls tager over.

Hvad er forskellen på en pacemaker og en ICD-enhed ?

En ICD-enhed fungerer på samme måde som en almindelig pacemaker, men har de ekstra funktioner, at den kan holde øje med en eventuel faretruende hurtig hjerterytme og kan behandle den faretruende hurtige hjerterytme.

Når ICD-enheden giver stød

Langt de fleste mennesker kan godt mærke det kraftige stød, som ICD-enheden giver. Stødet nulstiller al strømaktivitet i hjertet, så den normale hjerterytme tager over igen. For nogle patienter kan det være smertefuldt at få et stød. Men her må man tænke på, at det er behandling af en faretruende hurtig hjerterytmeforstyrrelse.

Derudover er en ICD-enhed en lille smule større end en almindelig pacemaker. Men selve operationen foregår på samme måde som ved indoperering af en pacemaker.

Hvem tilbydes en ICD?

De patienter, der tilbydes en ICD, er enten patienter, som har haft alvorlige hjerterytme forstyrrelser, eventuelt hjertestop – eller patienter, der har åreforkalkningssygdomme og har væsentlig nedsat hjertepumpefunktion eller eventuelt har haft en blodprop i hjertet tidligere.

Hvordan foregår selve operationen?

Indopereringen af en ICD-enhed foregår i lokalbedøvelse, hvor man typisk lægger lokalbedøvelsen oppe ved venstre skulder. Man kan også få noget afslappende medicin ind i blodåren. Derefter skal man finde det blodkar, som skal føre elektroden ned til hjertet og finde en god position til elektroden nede i hjertet.

Det gør ikke ondt at få ført elektroden ned til hjertet. Måske kan man opleve, at der kommer lidt hurtig hjerterytme, men det er ikke noget, der er ubehageligt. Så tilkobler man ICD-enheden og laver en lille lomme oppe ved skulderen. Derefter lukker man huden.

Typisk tager sådan et indgreb af de mest simple ICD-operationer en halv times tid. Men nogle gange kan det godt tage længere tid.

Efter operationen bliver du overvåget i afdelingen, hvor man er opmærksom på, at der ikke kommer nogen blødninger fra såret. Dagen efter får du kontrolleret enheden og herefter bliver du udskrevet.

Hvor lang tid holder ICD-enheden?

En ICD-enhed holder typisk mellem 5-10 år. Det kommer lidt an på, hvor stort strømforbruget er, og hvor mange elektroder man har brug for. Når du bliver udskrevet, så får du samtidig udleveret udstyr, der sender besked til ambulatoriet om din hjerterytme.

Ud over at du bliver kontrolleret via hjemmemonitorering, så er det også vigtigt, at du ind imellem bliver set i ambulatoriet. Hvor ofte ambulatoriet ønsker at se dig kommer an på, hvordan du har det.