Gå til indhold

Hvor kan jeg få hjælp til min mad?

Har du fået konstateret diabetes, melder der sig nok mange spørgsmål. Uanset om du har type 1-diabetes eller type 2-diabetes, kan mad være et af de områder, hvor du har spørgsmål.
Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

Din diabetestype afgør, hvor du kan få hjælp

 

Det er din diabetestype, der afgør, hvor du kan søge om hjælp og støtte. 

 

Type 1-diabetes

Har du type 1-diabetes, bliver du fulgt og behandlet på et af landets diabetesambulatorier. Det foregår på et sygehus. Der har du mulighed for at søge hjælp og vejledning om mad og drikkevarer hos en klinisk diætist. Du skal derfor kontakte dit ambulatorie og høre hvilke tilbud, de har.

 

Type 2-diabetes

Har du type 2-diabetes, bliver du primært fulgt og behandlet hos din egen læge. I særlige tilfælde foregår behandlingen på sygehuset. Foregår din behandling på et diabetesambulatorie, har du mulighed for at tale med en klinisk diætist. 

Bliver du fulgt og behandlet hos din læge, har du mulighed for at blive henvist til en patientuddannelse i din kommune. Du skal være opmærksom på, at alle kommuners tilbud er forskellige. Du skal derfor forhøre dig hos din kommune eller læge, hvilket tilbud du kan benytte dig af.

Tilbuddene kan for eksempel bestå af: 

  • Et digitalt forløb som du følger via pc, smartphone eller tablet.
  • Et holdforløb med undervisning og eventuelt træning.

 

Kendetegnet for tilbuddene er, at du opnår en bred viden om det at leve med diabetes, viden om mad og om madens betydning. 

Nogle kommuner tilbyder også personlige samtaler med en diætist. De kan vejlede dig om mad og livsstil.

 

En diætist kan typisk hjælpe dig med:

  • Viden om, hvordan maden indvirker på din diabetes, og dermed hvordan den påvirker dit blodsukker.
  • Hjælpe dig med dine ønsker til en eventuel kostændring og vejledning dertil.
  • Gøre dig bevidst om motivation og vaner.
  • Hjælpe dig med dine ønsker for vægtudvikling.
  • Give dig viden om samspillet mellem mad, motion og medicin.

 

Du har også muligheden for selv at kontakte en privatpraktiserende klinisk diætist, og søge støtte der.

Udover de nævnte tilbud kan du finde information og inspiration på nettet. Du kan for eksempel finde gode råd til, hvordan du spiser efter de officielle kostråd på Fødevarestyrelsens hjemmeside www.altomkost.dk. 

Du kan også finde inspiration til opskrifter og vejledning til, hvad du skal være opmærksom på, på Diabetesforeningens hjemmeside www.diabetes.dk. 

Husk, at din diabetesbehandling er individuel. Det betyder, at der kan være forskelle i, hvad der er godt for dig at spise i forhold til andre med diabetes. 

 

Kilde

Filmene om diabetes er udviklet i et samarbejde mellem Region Sjælland og landets fem Steno Diabetes Centre og Diabetesforeningen.