Gå til indhold

Diabetes og forskellige drikkevarer

Sluk tørsten i vand
– er et af de officielle kostråd, der gælder for alle, også når du har diabetes. Din krop har brug for vand for at kunne fungere optimalt. 1-1½ liter om dagen dækker behovet for væske hos de fleste voksne.
Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

Andre drikke end vand

Hvis du vil supplere vandet med drikke med smag, er det bedst at vælge dem, der ikke giver stigning i blodsukkeret når du har diabetes.

 

Det er drikkevarer, der højst indeholder 1 gram kulhydrat for hver deciliter, du drikker. Indholdet af kulhydrat fremgår af næringsdeklarationen på varen. Her kan det stå som gram kulhydrat per 100 gram. 100 gram svarer til 1 deciliter af drikken.

 

”Light” drikke

Du kan vælge danskvand med forskellige smag som citrus, skovbær eller lignende. Læskedrik og sodavand uden tilsat sukker er andre muligheder. Disse drikke er ofte mærket ”light”. Du kan også drikke kaffe, te og urtete.

Light er ikke en garanti for, at drikken er uden tilsat sukker. Light er et udtryk for, at sukkermængden er nedsat. Det vil sige, at du kan købe drikke, der er sødet med både sukker og sødestof og mærket ”light”. Sådan en drik får dit blodsukker til at stige. ”Light” drikke sødet kun med sødestof giver ikke stigning i blodsukkeret.

Under indhold eller ingredienser på varedeklarationen kan du læse, om der er sukker eller kun sødestoffer i drikken.

Du kan få mere at vide om sødestoffer i filmen Sukker og sødemidler

 

Sukkerholdige drikke

Hvis du drikker sukkerholdige drikke som sodavand, saft og læskedrikke, vil dit blodsukker stige. Det gælder også for juice, smoothie og æblemost, fordi de har et naturligt højt indhold af sukker.

Hvis ikke du har lavt blodsukker er det derfor bedst at undgå disse drikke eller kun drikke dem i meget begrænset mængde. For eksempel giver 1 deciliter frugtjuice samme stigning i blodsukkeret som et æble eller en appelsin.

Det anbefales også at drikke eller spise 2.5 deciliter mager mælk eller syrnet mælkeprodukt om dagen. Nogle kan have behov for 3 - 3.5 deciliter, hvis man for eksempel ikke spiser så varieret mad. 

 

I Diabetesforeningens Indkøbsguide kan du finde vejledning til, hvilke drikke du kan vælge.

 

Alkohol

Selvom du har diabetes gælder Sundhedsstyrelsens anbefalinger om alkohol også for dig.

Alkohol kan sænke dit blodsukker. Mange alkoholiske drikke indeholder dog også kulhydrat, der giver stigning i blodsukkeret. 

Hvis du får insulin og drikker alkohol, er der særlige ting, du skal være opmærksom på. Derfor kan det være en god idé at tale med din behandler.

 

 

Kilde

Filmene om diabetes er udviklet i et samarbejde mellem Region Sjælland og landets fem Steno Diabetes Centre og Diabetesforeningen.