Gå til indhold

Nervebetændelse i dine fødder

Nervebetændelse er en følgesygdom til din diabetes. Fagfolk bruger ofte fagudtrykket diabetisk neuropati, men ordet nervebetændelse er mere alment kendt.
Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

Nedsat følesans i fødderne

Nervebetændelse er en følgesygdom til din diabetes. Fagfolk bruger ofte fagudtrykket diabetisk neuropati, men ordet nervebetændelse er mere alment kendt.

 

Symptomer

Symptomerne på nervebetændelse i dine fødder er, at du oplever en nedsat følesans i dine fødder og led. Derudover oplever nogle en prikkende eller stikkende fornemmelse, som kan være smertefuld. Mange beskriver også en følelse af at gå på vat eller at have puder under fødderne.

 

Den nedsatte følesans betyder, at du måske ikke kan mærke, hvis din sko trykker eller gnaver. Du kan heller ikke mærke, hvis du får en vabel eller træder på noget, som giver sår. Du kan også have svært ved at mærke varme- eller kuldepåvirkninger på din fod. Det betyder, at du har en større risiko for at udvikle sår på dine fødder.

 

Den nedsatte følesans i dine led kan også medføre, at du kan føle dig usikker på fødderne. Det betyder, at du lettere kan snuble eller vrikke om på foden.

 

Har du nervebetændelse, er det vigtigt, at du tager visse forbehold

  • Du bør undgå fodbade, da det udtørrer huden.
  • Smør ofte dine fødder med en fed creme.
  • Du bør undgå at gå barfodet rundt, da du ikke kan mærke varme eller kuldepåvirkninger. Du kan for eksempel ikke mærke, om sandet på stranden brander dine fødder.
  • Lad en professionel klippe dine tånegle. Selv små rifter eller sår på dine fødder, kan udvikle sig til skader på din fod.
  • Tjek dine fødder hver dag. Det er vigtigt, at du selv jævnligt tjekker dine fødder efter for sår, revner, vabler og rifter. Kan du ikke selv se under din fødder, kan du bruge et spejl. Du kan også få en pårørende eller fagperson til at tjekke dine fødder igennem.
  • Det er vigtigt, at du mindst én gang om året får undersøgt dine fødder og din følesans i fødderne af en fodterapeut. Når du har diabetes, kan du få tilskud til fodterapeut. Får du en henvisning fra din læge, skal din kommune betale en andel af udgiften.

 

 

Kilde

Filmene om diabetes er udviklet i et samarbejde mellem Region Sjælland og landets fem Steno Diabetes Centre og Diabetesforeningen.