Gå til indhold

Jeg har et fodsår – skal mit ben amputeres?

De fleste forløb med fodsår ender ikke i en amputation.

Har du diabetes, og har du et sår på foden eller dine tæer, så har bekymringen om amputation måske strejfet dig. Rigtig mange personer med diabetes frygter nemlig, at deres forløb ender med en amputation. Heldigvis ender de fleste forløb med fodsår ikke i en amputation.
Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

Har du et lille sår med infektion eller dårlig blodforsyning, skal du være opmærksom på udviklingen. Et lille sår kan på kort tid udvikle sig til et stort sår med betændelse, hvor en operation kan være nødvendig. En udvikling, der i sjældne tilfælde, kan ske inden for et døgn. Det er derfor vigtigt, at du holder nøje øje med såret hver dag.

 

Hvornår er amputation den bedste behandling?

I nogle tilfælde er den bedste behandling af såret, at amputere enten en tå eller flere tæer, noget af foden eller en del af benet.

Lægen anbefaler oftest en amputation, hvis der er en alvorlig infektion i såret, som ikke kan behandles godt nok med almindelig sårbehandling som aflastning og antibiotika.

Lægen kan også anbefale en amputation, hvis der er en dårlig blodforsyning (åreforkalkning) til området. Det betyder nemlig, at såret har meget svært ved at hele og måske aldrig kommer til det.

Lægen vil altid forsøge at bevare så meget som muligt af din fod eller ben. Men lægen vil også operere dér, hvor der er størst sandsynlighed for, at dit operationssår efterfølgende kan hele.

Det er vigtigt at sige, at du aldrig får amputeret hverken tå eller mere, medmindre at du selv har givet dit samtykke. Bliver du akut dårlig, hvor du ikke selv er i stand til at tage beslutningen om en amputation, vil lægerne tale med dine nærmeste pårørende om behandlingen.

 

Ender jeg i en kørestol?

Mange tror, at hvis de for eksempel får amputeret en storetå, så kan de ikke længere gå og holde balancen. Men det er ikke korrekt. Du kan godt lære at gå – også selvom du mangler en storetå eller flere tæer. Det kræver blot, at du får specielt fremstillede sko hos en skomager eller bandagist, når dit operationssår er helet.

Måske skal du sidde i kørestol efter operationen, så du ikke belaster din fod. Her kan det være lidt sværere at komme i gang med at gå igen, men her kan du få en henvisning til genoptræning i din kommune.

 

 

Kilde

Filmene om diabetes er udviklet i et samarbejde mellem Region Sjælland og landets fem Steno Diabetes Centre og Diabetesforeningen.