Gå til indhold

Hvad sker der lige efter en amputation?

Lige efter din operation kommer du på opvågningsstuen. Her skal du ligge indtil, at du er helt vågen. Du vil stadig have drop i din hånd, så du kan få væske og medicin.

I filmen fortælles om, hvad der sker der lige efter at du er blevet benamputeret.
Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

I tiden efter operationen vil du få det smertestillende medicin, som du har brug for. Nogle får lagt en tynd slange ind i operationssåret. Det er til en pumpe til smertestillende medicin.

De første dage efter operationen

De første dage efter amputationen, kan du opleve, at du stadig kan mærke det amputerede ben. Det kan være som smerter eller som en fornemmelse af, at benet stadig er der. Det kalder vi fantomsmerter. Fantomsmerter vil som regel fortage sig med tiden. Hvis fantomsmerterne ikke forsvinder, kan du få medicin, der hjælper på smerterne. Det er vigtigt, at du fortæller personalet, hvis du har smerter og hvilke smerter det er. Afspænding, berøring og øvelser hjælper ofte godt på smerter.

Under din indlæggelse vil du møde forskellige fagpersoner. Du vil møde en fysioterapeut, som blandt andet vil hjælpe dig ud af sengen den første gang. Det er vigtigt, at du kommer ud af sengen flere gange om dagen, så du genfinder balancen.

Du vil også møde plejepersonalet. De hjælper dig med at komme på toilet og blive vasket. Det er også plejepersonalet, som sikrer, at du får tilstrækkeligt med mad og drikke. Det er nemlig særligt vigtigt, at du får nok at spise, så din krop kan komme sig.

Efter nogle dage bliver forbindingen fjernet og du får tilset dit operationssår. Du får taget mål til en elastikstrømpe, som du skal have på. Det hedder en stumpsok. En stumpsok forebygger at stumpen hæver, så dit sår bedre kan hele.

 

Inden du kommer hjem

I dagene efter operationen vil plejepersonalet og fysioterapeuten tale med dig og dine pårørende om, hvordan tingene skal planlægges, når du skal hjem igen. Måske har du brug for hjælpemidler eller personlig hjælp? Det er plejepersonalet, som sørger for kontakten med kommunen. De hjælper også med at planlægge, hvis der er noget, som skal laves om i dit hjem.   

Efter du er blevet udskrevet, vil du fortsætte din genoptræning i kommunen. Genoptræningen fortsætter, så du bliver så selvhjulpen og aktiv som muligt. Med tiden vil din fysioterapeut sammen med dig tage stilling til, om du vil have gavn af en protese eller ej.

 

 

Kilde

Filmene om diabetes er udviklet i et samarbejde mellem Region Sjælland og landets fem Steno Diabetes Centre og Diabetesforeningen.