Gå til indhold

Er en protese det rigtige valg for mig?

Det spørgsmål fylder hos rigtig mange, som enten skal have amputeret et ben eller som har fået amputeret et ben.
Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

Hvad er en benprotese?

En benprotese er et hjælpemiddel, som erstatter den del af foden eller benet, som du har fået fjernet. Formålet med en protese er, at du kan leve et så normalt og aktivt liv som muligt. Det er en bandagist, som hjælper dig med at få den rigtige protese.

Skal jeg have en benprotese?

Efter du er udskrevet fra sygehuset, bliver du kontaktet af den kommunale genoptræning. Her vil du sammen med en fysioterapeut starte et genoptræningsforløb. Dit forløb kan både være rettet mod et liv uden protese og et liv med protese.

Vurderer fysioterapeuten, at du har potentiale til at genoptræne hen imod protese og gangfunktion, vil hun kontakte en bandagist.

Det er en fysioterapeut og en bandagist som sammen med dig vurderer, om en protese er den rigtige løsning for dig. Om du er egnet til en protese afhænger blandt andet af din fysik og dit engagement.

Bandagisten vil tale med dig om forskellige typer af proteser. Bandagisten vil også spørge ind til din hverdag inden amputationen, dit hjem og dine egne forventninger til eventuelt at få en protese. Alt dette for at finde den bedste løsning til dig.

Det er vigtigt at huske, at en protese ikke er den rigtige løsning for alle. Det er krævende at lære at gå med en protese, og det tager tid. Et godt alternativ til en protese er en kørestol. Den kommunale genoptræning hjælper dig med øvelser til, hvordan du får hverdagen med en kørestol til at fungere.

Hvordan får jeg en protese bevilget?

Er en protese den rigtige løsning for dig, skal du sende en ansøgning til din kommune via www.borger.dk. Herefter behandler din kommune din ansøgning ved at indhente de nødvendige oplysninger. Oplysningerne afgør om du er berettiget til en protese og i så fald hvilken type.

Hvis din kommune afgør, at du får bevilget en protese, kan du selv frit vælge din bandagist.

Se en oversigt over danske bandagister

 

 

Kilde

Filmene om diabetes er udviklet i et samarbejde mellem Region Sjælland og landets fem Steno Diabetes Centre og Diabetesforeningen.