Gå til indhold

Tænker at både arv og miljø spiller ind

Ida Pedersen har haft gentagne depressioner i sit liv. Hun tror, at hendes depressioner til dels skyldes, at hun blev mobbet gennem hele sin skoletid. Det har betydet meget for hendes selvværd. Men hun tror også, at hun er arveligt disponeret for sygdommen. Og det kan bekymre hende, om hun har givet det videre til sine børn.
Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

Blev mobbet i min skoletid

Når Ida tænker på, hvad hendes depressioner kan skyldes, tænker hun, at det blandt andet kan være, fordi hun blev mobbet i hele sin skoletid.

Det har gjort meget, at jeg er blevet mere sensitiv. Jeg er blevet mere opmærksom på, at der var noget galt med mig i forhold til de andre, fordi jeg i lange perioder ikke har været en del af fællesskabet. Og jeg var den, der ikke blev inviteret med til fødselsdage og fester, da jeg blev lidt ældre.” 

Haft betydning for mit selvværd

Hun tror, at det har betydet meget for, hvordan hun er blevet som person – og kan forklare, hvorfor hun er blevet så selvkritisk.

Når man bliver mobbet er det tit, at man vender det indad i stedet for at vende det udad på det andre ting, der sker omkring én. Jeg tænker, at det godt kan ødelægge noget i forhold til, hvordan man har det med sig selv.” 

Arveligt disponeret for sygdommen?

Ida kan godt være bekymret for, om hun også er arveligt disponeret for sygdommen. For det kan betyde, at hun kan have givet tilbøjeligheden videre til sine børn.

Når man har børn, kan man ikke lade være med at tænke, at: Jamen, kommer de også til at lide af depression? Så jeg er nok mere opmærksom på deres humør og deres liv, fordi jeg gerne vil have, at de ikke skal have de her sorte perioder. Det er jo ikke noget, der er rart at gennemleve overhovedet.” 

Vil gerne kunne hjælpe sine børn

Hun mener måske nok, at hun har lært noget gennem sine sygdomsperioder. Men hun mener også, at det er en lærdom, hun hellere ville have haft på en mere fredelig måde. 

Skulle det være sådan, at hendes børn på et tidspunkt får en depression, vil hun gerne kunne hjælpe dem. Derfor er hun meget opmærksom på, hvordan de har det. 

Jeg vil tro, at jeg er mere opmærksom på den slags. Jeg taler mere med mine børn om, hvordan de har det, fordi jeg gerne vil have, at hvis de har tendens til at få depression, så kan jeg hjælpe dem.