Gå til indhold

Man mister den, man er

Ida Pedersen har haft gentagne depressioner i sit liv. Når depressionen slår ind, oplever hun, at man ligesom mister den, man er. En dyne af tristhed falder ind over en, og der bliver skruet ned for ens følelsesliv. Det kan være skræmmende at se sig selv i den tilstand, når man er vant til at være en selvstændig person.
Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

Ændrer personlighed, når depressionen slår ind

Ida oplever, at hun ændrer personlighed, når depressionen slår ind. 

Det er ligesom om, at man mister den, man selv er.”

Koncentrationsbesvær og svært med andre mennesker

Hun oplever for eksempel, at hun får svært ved at koncentrere sig og være sammen med andre mennesker. Helt almindelige hverdagsting bliver pludselig svære at gennemføre.

Det er lidt som om, at de ting, der før var hverdagsting, de bliver lige pludselig overvældende. Bare for eksempel at tage stilling til hvilket tøj, man skal tage på, eller om man skal have blå bukser eller hvide bukser på, kan være et problem.” 

Når det hele bliver værre

Ida oplever også, at jo dybere depressionen bliver, jo værre bliver symptomerne.

Jo dybere depression bliver, jo mindre kan man tage sig sammen til. Det kan blive overvældende bare at skulle gå i bad om morgenen.” 

En dyne af tristhed

Hun oplever det som om, der bliver skruet ned for en – og at alle følelser kun er tunge og sorte.

Man kan ikke rigtig se noget af det, der faktisk er rart. Selvom man siger til sig selv, at nu er det egentlig godt vejr og solen skinner, kan man faktisk slet ikke føle, at det betyder noget som helst, at solen skinner den dag. Det er ligesom en tung dyne af tristhed, der bare falder ind over én.” 

Som et glas der splintres

Ida beskriver tilstanden som, at ens personlighed er ligesom et glas, der splintres. 

"Jeg har tænkt over, at ens personlighed er ligesom et glas, der er blevet tabt på gulvet og kun er små stykker af det, man var før.

Al selvtillid og selvværd forsvinder

Hun oplever også, at hun opfører sig helt anderledes end hun plejer.

Al ens selvtillid og selvværd forvinder bare. Man er én, der bare helst vil krybe langs væggene. Lige meget hvilken tanke, man har, bliver den bare angrebet af sorthed. Det er som om at den del af ens hjerne, der står for tanker, der kunne være behagelige, er lukket ned.” 

Alle følelser dæmpes

Hun oplever, at alle ens følelser dæmpes. 

Man føler, at man ikke rigtig føler nok for dem, man holder af, fordi man sidder inde i sin egen lukkede verden, hvor man ikke rigtig kan lade andre komme ind.” 

Nervesystemet er på overarbejde

Ida oplever også, at det kan føles overvældende, at andre mennesker rører hende. 

Det er meget skræmmende fordi jeg generelt er én, der godt kan lide at have mine børn meget tæt på. Men nå jeg er depressiv kan jeg ikke have dem for tæt på, fordi så bliver det for meget. Det er som om, at hele ens nervesystem er på overarbejde. Så bare det der med, at folk kommer og giver en et knus, bliver for overvældende.” 

Man ønsker bare at gemme sig

Det kan også blive et problem at drikke og spise, fordi man ikke har lyst til noget. Man ønsker bare at gemme sig for omverdenen.

Man har bare lyst til at sidde eller gemme sig i sin seng og ikke komme ud.” 

Skræmmende at se sig selv i den tilstand

Når man er vant til at klare sig selv, kan det være skræmmende at se sig selv i den tilstand.

Det er rigtig skræmmende, når man til dagligt er en, der klarer alting selv og heller ikke ser sig selv som sådan en person, der er bange for at gå ud af døren. Men det bliver man, når depressionen er der.