Gå til indhold

Depressionen fylder ikke, når den er slut

Ida Pedersen og Rasmus Andersen er gift. Hun har haft fire depressioner i sit liv. I dag er hun rask, og sygdommen fylder ikke i deres hverdag. Hun erkender dog, at sygdommen kan komme igen på et tidspunkt. Men hun ser dog lyst på fremtiden, for efter hver sygdomsperiode er hun også blevet bedre og bedre til at håndtere den.
Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

Depression er som enhver anden sygdom

Ida opfatter en depression som enhver anden sygdom.

Jeg ser meget mine depressioner ligesom, hvis man havde fejlet noget mere somatisk: At man kan blive syg, og så kan man blive rask igen.” 

Sygdommen er ikke tilstede i hverdagen

Hun oplever ikke, at sygdommen fylder noget, når depression er slut. Rasmus har det på samme måde.

Jeg tænker overhovedet heller ikke på, at Ida har haft depressioner. Det er efterhånden et godt stykke tid siden, og det tænker jeg slet ikke over.” 

Holder blot øje med tegn på sygdommen

Selvom Rasmus ikke tænker over Idas diagnose til hverdag, så holder han dog øje med, om der er tegn på tilbagefald.

Det eneste jeg spekulerer på er at holde øje med det. Nu har det været så lang tid, så jeg tror ikke på, at det kommer igen. Og hvis det gør, så må man jo tage den derfra.” 

Når jeg er rask, er jeg rask

Ida synes, at det er vigtigt at acceptere, at når hun er rask er hun rask.

Når jeg er rask, er jeg rask - og så behøves depressionen ikke at fylde noget. Jeg tror også, at man kommer bedre igennem det, hvis man siger til sig selv: Nå ja, nu blev jeg deprimeret, men jeg er også blevet rask igen. At man ikke sætter begrænsninger for sig selv af den grund.” 

Forsigtig i forhold til stress

Det eneste, som Rasmus er opmærksom på i dag i forhold til Idas sygdom, er, om Ida viser tegn på stress.

Det eneste jeg kan finde på at sige til Ida som begrænsning er nok sådan noget med, at hvis hun begynder at blive stresset over et eller andet så sige: ”Lad os sætte os ned tænke over: Er det noget at stresse over? Er det noget at være bekymret for”. 

Man bliver bedre og bedre til at håndtere sygdommen

Ida tror, at det er vigtigt at finde ro i, at risikoen for at få gentagne depressioner er der, men man lærer også noget for hver gang, man har haft en depression.

Man lærer noget hver gang, og derfor vil man være stærkere næste gang. Og så kan det sagtens være, at man kan tage det i opløbet, så det ikke bliver så slemt.” 

Har lært noget nyt hver gang

Ida synes, at hun har lært noget nyt af hver episode med depression, så derfor har det aldrig været lige så slemt som de første gange.

Det er jo dejligt at vide, at jeg har lært noget. Derfor tænker jeg også, at denne her gang har jeg også lært dét, at medicin kan være en hjælp, og at det faktisk virker. Det giver mig også en tro på, at der er al mulig grund til, at det ikke skal fylde noget i fremtiden overhovedet.”