Gå til indhold

Få hjælp til stop af røg, alkohol, hash og andre rusmidler

Mange dulmer psykiske problemer med rusmidler. Rusmidlerne gør det dog svært at adskille om symptomer skyldes rusmidlet eller sygdommen. Hvis du gerne vil stoppe med at bruge rusmidler, er der flere steder, hvor du kan hente hjælp. Du er dog nødt til at selv at ville stoppe for, at det kan lykkes.
Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

Medicin og rusmidler

Mange, som har en psykisk sygdom, bruger tobak, alkohol, hash eller andre rusmidler til at medicinere sig selv, da stofferne kan dulme de psykiske problemer. Alkohol og andre rusmidler kan gøre det vanskeligt at adskille, om symptomerne skyldes rusmidlet eller den psykiske sygdom. Hvis du får medicin for sygdommen, kan det også være vanskeligt at dosere medicinen, fordi rusmidlet påvirker virkningen af medicinen.

Du afgør selv, om rusmidlerne er et problem

Listen over de gode argumenter for at stoppe er lang, og alligevel er det kun dig selv, der kan afgøre, hvornår de skadelige virkninger ved at bruge rusmidlerne overstiger fordelene. 

Du kan for eksempel overveje fordele og ulemper ved at fortsætte - og fordele og ulemper ved at stoppe. Denne viden kan være med til at mindske din tvivl i forhold til, om du skal stoppe. 

Du er dog nødt til selv at ville stoppe for, at det kan lykkes. Hvis du ryger eller drikker for meget, ryger hash eller bruger andre rusmidler, måske også er afhængig, kan det være svært at tænke på at holde op.

Hjælp til dig, der vil stoppe

Mange vil gerne stoppe med et misbrug – eller i det mindste nedsætte deres forbrug. Måske har du selv forsøgt mange gange, men uden held. Det kan være rigtigt svært at stoppe et misbrug – og derfor er det en god idé at få hjælp til det. Husk, at du kan få professionel hjælp, men dine omgivelser og dit netværk kan også hjælpe dig og støtte dig i at holde op.

Hvis du ønsker at stoppe, findes der flere muligheder for at få hjælp. For at komme ud af et misbrug, har du både brug for at få hjælp med selve misbruget og de psykiske problemer, som ligger nedenunder. 

Behandlingen er opdelt

Generelt er det sådan, at ansvaret for behandling af psykisk sygdom og misbrug er opdelt mellem kommune, egen læge, praktiserende psykiater eller psykolog. Den psykiske sygdom behandles af egen læge eller psykiatrien, mens alkohol-, hash- og stofmisbrug primært behandles af kommunen eventuelt i samarbejde med egen læge. Det er også kommunerne, der tilbyder hjælp til rygestop. 

Når du har en psykisk sygdom, er det derfor nødvendigt, at de forskellige instanser arbejder sammen om at hjælpe dig alt afhængig af, hvilken form for brug af rusmidler, der er tale om.

De forskellige professionelle vil også kunne hjælpe dig med, hvordan du skal håndtere eventuel gæld, bolig-, jobsituation eller andet.

Former for behandling

Selve behandlingen afhænger af, hvilket rusmiddel du ønsker at stoppe med. Et rygestopkursus for eksempel foregår i grupper, hvor gruppen mødes ca. 5 gange af ca. 1½-2½ times varighed, hvorimod behandling af alkohol og andre rusmidler ser mere varieret ud. Det vil typisk blive skræddersyet til din situation og kan foregå både ambulant og ved døgnbehandling alt efter dit behov, og hvilket tilbud psykiatrien eller din kommune har. 

Hvis du gerne vil ud af et overforbrug eller misbrug, så søg hjælp! Det er første skridt på vejen til at få det bedre. 

Din praktiserende læge kan henvise dig til det rette behandlingstilbud. Eller kontakt din kommune eller sagsbehandler for at høre, hvilke behandlingsmuligheder der er.

 

Her kan du få hjælp til at stoppe et overforbrug eller misbrug

Læs mere om hjælp til at stoppe alkoholforbrug her >> 

Læs mere om rygestop her >>

Her kan du finde mere information om psykisk sygdom

PsykInfo tilbyder anonym rådgivning i alle regioner i Danmark. 

Bor du i Region Sjælland kan du finde mere information om PsykInfo her >>

Søg mere information hos Bedre Psykiatri - Landsforeningen for pårørende her >>

Søg mere information hos LAP - Landsforeningen for nuværende og tidligere psykiatribrugere her >>

Søg hos SIND - Landsforenningen for psykisk sundhed her >>

Søg hos Psykiatrifonden her >>

Søg mere information hos Det Sociale Netværk her >>

Søg mere information hos En af os >>