Gå til indhold

Fysisk træning før, under og efter dialysebehandling

Fysisk aktivitet før, under og efter din dialysebehandling kan forebygge uro i benene og kramper. Det kan også forebygge træthed. 
Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

Du kan tilpasse øvelserne, så de passer til dig og dit fysiske aktivitetsniveau. Med ganske få øvelser kan du gøre noget godt for dig selv og din krop.

 

Opvarmning

Når du venter på dialysebehandling eller når du venter på hjemtransport, kan du gå en tur på gangbåndet, på gangarealet eller udenfor, hvis vejret og andre forhold tillader det.

Du kan også cykle på en stolecykel.

 

Før fysisk aktivitet

Når du skal være fysisk aktiv under din dialysebehandling, skal du sikre dig, at din dialysemaskine står korrekt placeret i forhold til slangerne mellem dialysemaskinen og dig. Du skal kunne ”tage” eventuelle alarmer på maskinen.

Du skal også sikre dig, at du sidder godt i sengen eller stolen. Puden skal ligge godt under dit hoved. 

Hvis du har fistel, skal din arm ligge godt. Måske skal den fikseres med en ”opmærksomhedssnor". Du skal også være opmærksom på at få fikseret nålene godt med plaster, så du ikke risikerer, at de rykker sig under din træning.

Hvis du har et dialysekateter, skal du være opmærksom på, at der ikke kommer et træk på slangerne mellem dig og dialysemaskinen under din træning.

 

Under fysisk aktivitet

Når du træner under din dialysebehandling, skal du helst kunne mærke det i dine muskler. Føler du ubehag, skal du holde en pause eller stoppe med at træne den dag.

 

Efter fysisk aktivitet

Når du er færdig med at træne under dialysebehandlingen, skal du være opmærksom på dit blodsukker. Fysisk træning kan betyde, at dit blodsukker ændrer sig.

Hvis du sveder, så hold øje med om plasteret sidder fast (både på fistel og CDK).

Hvis du har fistel eller graft skal du være opmærksom på, at træning med den arm kan få de huller, hvor der er stukket, til at springe op igen. Tag ikke plastrene af for hurtigt.

 

Kilde

Filmene om diabetes er udviklet i et samarbejde mellem Region Sjælland og landets fem Steno Diabetes Centre og Diabetesforeningen.