Gå til indhold

Stress af diabetes

Vi bliver alle sammen stressede indimellem. Det er ikke spor farligt. Det, du skal undgå er hyppig eller langvarig stress, som kan være skadeligt.
Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

Undgå langvarig stress

Alvorlig stress kan opstå, hvis du ofte eller i længere tid bliver mødt af krav og belastninger, du ikke synes, du kan håndtere. Langvarig stress kan føre til depression og udbrændthed og gøre dig syg. Stress rammer i dag mange mennesker i Danmark.

 

Diabetes stress

Når du har diabetes, er du særlig udsat for at få stress. Der er mange ting, du skal gøre, tænke over og planlægge hver eneste dag i forbindelse med diabetes. Den opgave kommer oven i alt det andet: Arbejde, familie, fritidsinteresser, venner osv. 

Diabetes tager tid og skal prioriteres. Men det skal de andre ting i dit liv jo også. Det er ikke altid nemt at finde en god balance, hvor du både kan tage hensyn til diabetes og til alt det andet. Det kan gå hen og blive en opslidende kamp fyldt med dårlig samvittighed, der kan udvikle sig til en rigtig ond cirkel. Denne tilstand kaldes diabetes stress. 

 

Almindelige symptomer på diabetes stress 

  • Du føler dig træt og udmattet.
  • Du er plaget af tanker om ikke at passe diabetes godt nok. 
  • Du har dårlig samvittighed og skyldfølelse.
  • Du er meget bekymret for fremtiden og for følgesygdomme.
  • Du føler dig hjælpeløs og magtesløs. 
  • Du føler dig alene og overladt til dig selv.
  • Diabetes dræner dig for energi og fylder alt for meget. 

 

Søg hjælp

Søg hjælp, hvis du har følt dig stresset i længere tid uanset årsag. Kontakt din praktiserende læge for råd og vejledning. Tal desuden med dine diabetesbehandlere om dine tanker og følelser i forhold til diabetes. Spørg eventuelt om mulighed for henvisning til psykolog. 

 

Det kan du selv gøre

Det er vigtigt, at diabetes er så velreguleret som muligt. Det kan være svært at overskue, hvordan du skal komme i gang, netop fordi du er stresset. Sæt små overkommelige mål – tag et skridt ad gangen. Husk også at prioritere det, der gør dig glad og giver dig energi i hverdagen, så diabetes ikke kommer til at fylde for meget.

Pas bedst muligt på dig selv: Sørg for at få din nattesøvn og lad være med at springe måltider over. Undgå for meget kaffe og alkohol. Vær fysisk aktiv. Sørg for at slappe af ind imellem, så du kan lade batterierne op igen.

 

Tal åbent om stress. Du er ikke alene.

 

Kilde 

Filmene om diabetes er udviklet i et samarbejde mellem Region Sjælland og landets fem Steno Diabetes Centre og Diabetesforeningen.