Gå til indhold

Hvordan tager jeg insulin med pumpe?

Når du har type 1 diabetes kan du blive behandlet med en insulinpumpe.
Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

Type 1-diabetes og insulinpumpe

En insulinpumpe er en lille computer, du har med dig hele tiden. Ideen med pumpen er, at den frigiver insulin nogenlunde på samme måde som en rask bugspytkirtel. Og du kan programmere den til at give dig den mængde insulin, som din krop har behov for.

En insulinpumpe har to funktioner, basal og bolus insulin. Pumpen afgiver konstant en lille mængde hurtigvirkende insulin. Det kalder vi for basal insulin og mængden indstilles sammen med din behandler. 

Bolus er den insulin, du korrigerer med og tager til dine måltider. Det er den samme type insulin. Forskellen er, at den basale insulin afgiver pumpen af sig selv, mens du selv skal taste bolus insulin ind på pumpen.

Når du har en insulinpumpe, kræver det, at du kan tælle kulhydrater. Det kan du se mere om i filmen ”Sådan tæller du kulhydrater” Du skal nemlig selv indtaste mængden af kulhydraterne samt dit aktuelle blodsukker, når du vil tage insulin. 

Når du taster mængden af kulhydrater og dit blodsukker ind, så regner pumpen ud, hvor mange enheder insulin, du skal have for at få dit blodsukker i mål.

Der findes mange forskellige insulinpumper med forskellige funktioner. Du skal sammen med dine diabetesbehandlere, finde ud af, hvilken en der bedst dækker dine behov. 

Nogle pumper doserer insulin via en tynd slange, som er koblet til et plastik kateter, der er fæstnet på din hud. Andre pumper er ledningsfrie. Og nogle kan arbejde sammen med en sensor, der løbende kan registrere dine blodsukkerværdier og justere på insulinindgiften.

Pumpen indstiller du sammen med dine behandlere, så den passer til dig. Til en start vil din diabetesbehandler taste din insulinfølsomhed og din kulhydratratio ind. 

Indstillingerne skal løbende justeres, så de hele tiden passer til dig og din hverdag. 

Har du ikke en pumpe, kan du altid tale med din diabetesbehandler, om en pumpe er en mulighed for dig.

 

Kilde

Filmene om diabetes er udviklet i et samarbejde mellem Region Sjælland og landets fem Steno Diabetes Centre og Diabetesforeningen.