Gå til indhold

Vægttab og type 2-diabetes

Har du type 2-diabetes og er du overvægtig, så har du sikkert hørt, at det er en fordel, hvis du taber dig. Derfor er det en naturlig reaktion at tænke: ”Nu skal jeg også i gang med at tabe mig”.  Det betyder, at et vægttab kan komme til at fylde rigtig meget i din bevidsthed.
Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

Fylder vægttab meget i din bevidsthed?

Hvis du lige har fået konstateret type 2-diabetes, er der også en masse nyt, du skal forholde dig til. For hvilken betydning får type 2-diabetes for netop dit liv?

 

Vaneændringer kræver tid og overskud

Det kan også være en udfordring, hvis du mangler tid og overskud, fordi du har et travlt familie- og arbejdsliv eller du er jobsøgende.
Hvis alt dette fylder hos dig, så er det måske ikke lige nu, du skal fokusere på et vægttab. Et vægttab kræver nemlig tid og overskud. Sådan er det med alle vaneændringer. 
Når du får konstateret type 2-diabetes, skal du højst sandsynlig ændre nogle af dine vaner i din hverdag. Men det kræver lyst og mod at ændre vaner.  

 

Få en afklarende samtale

Har du brug for en afklarende samtale, kan du kontakte din praktiserende læge eller sygeplejerske, eller din kommune. Her kan du få hjælp til at sætte fokus på det, der er vigtigt for dig lige nu:

  • Måske skal du i første omgang vænne dig til at håndtere ny medicin?
  • Måske har du brug for at få viden om, hvordan maden påvirker din diabetes? 
  • Der kan være andre områder, der fylder, som for eksempel hvordan du kan takle kommentarer og velmenende gode råd fra pårørende? 
  • Måske er du motiveret for at være mere aktiv, men uden at det nødvendigvis er med det formål, at du skal tabe dig?
  • Dit mål kan i virkeligheden være at holde vægten?
  • Måske er vægttabet slet ikke det vigtigste lige nu og her.

 

Det er godt at gøre sig nogle overvejelser om, hvad dine reelle muligheder for livsstilsændring er.

Tag en snak med din læge, sygeplejerske eller en sundhedsprofessionel i din kommune. De kan guide og hjælpe dig på vej. Inddrag også gerne dine pårørende i dine overvejelser, så du kan få støtte hos dem.

 

Kilde

Filmene om diabetes er udviklet i et samarbejde mellem Region Sjælland og landets fem Steno Diabetes Centre og Diabetesforeningen.