Gå til indhold

Sukker og Sødemidler – hvad skal jeg være opmærksom på?

Sukker er en simpel type kulhydrat, som får dit blodsukker til at stige hurtigt. Sukker findes i forskellige former. Det kan være som stødt melis, rørsukker, farin og sirup.
Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

Hvordan påvirker sukker og sødestoffer dit blodsukker?

I forhold til en stigning i blodsukker, betyder det ikke noget, om du bruger den ene eller anden form for sukker. Det er mængden af sukker, der har betydning. Jo mere sukker, jo større stigning.

 

Sødemidler i stedet for sukker

Hvis du gerne vil spise eller drikke mindre sukker, kan du helt eller delvist erstatte sukkeret med sødemidler. Der findes forskellige former for sødemidler. Nogle sødemidler giver en lille stigning i blodsukkeret, mens andre sødemidler ikke påvirker dit blodsukker.  Hvis du vil erstatte sukker med sødemidler, er det en god idé, at du vælger de typer, som ikke giver stigning i dit blodsukker.
De sødemidler, der ikke påvirker dit blodsukker, finder du typisk i light sodavand, læskedrikke og saftevand. Det kan du altså drikke, uden at dit blodsukker stiger. 

 

Sukkeralkoholer

De sødestoffer, der giver en stigning i dit blodsukker, kalder vi polyoler eller sukkeralkoholer. De bliver omdannet til sukker i blodet, og får derfor dit blodsukker til at stige. Du vil dog opleve en mindre stigning, end hvis du spiser almindelig sukker.

Du finder typisk sukkeralkoholer i produkter som sukkerfrie pastiller, tyggegummi og slik.  Hvis du spiser slik eller andet med sukkeralkoholer, skal du være opmærksom på, at sukkeralkoholer kan give diarré eller andre mavegener. Det er derfor en god idé ikke at spise mere end 20-25 gram sukkeralkoholer ad gangen. Det svarer til en lille æske lakridspastiller. De sukkeralkoholer, der typisk bliver anvendt, hedder sorbitol, maltitol og xylitol.

Du kan se på varedeklarationen hvilke sødemidler og eventuelt sukker, der er i de produkter, du køber.

Er du i tvivl om, hvilke sødemidler du kan anvende, kan du tale med din diætist eller diabetessygeplejerske.

 

 

Kilde

Filmene om diabetes er udviklet i et samarbejde mellem Region Sjælland og landets fem Steno Diabetes Centre og Diabetesforeningen.