Gå til indhold

Hvad er en charcot fod?

Når du har diabetes, kan én af følgesygdommene være, at du gradvis mister følesansen i dine fødder. Det kaldes for nervebetændelse eller diabetisk neuropati.

Når du har nervebetændelse, kan du have svært ved at mærke smerte, hvis dine fødder er overbelastede.
Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

Overbelastning kan i sjældne tilfælde føre til charcot fod

En overbelastning af dine fødder kan i sjældne tilfælde føre til en tilstand i fødderne, som kaldes for charcot fod. Ved en charcot fod er der en risiko for, at dine knogler i fod og ankel kan synke sammen. Samtidig med opstår der en reaktion af betændelse i foden. En charcot fod kan også betegnes som et træthedsbrud.

Hvis du ikke får tilstanden behandlet, vil din fod ændre facon. Ændrer din fod facon, er der en stor risiko for, at du senere vil få tryksår på din fod.

 

Hvad er symptomerne på en charcot fod?

Symptomerne på charcot fod er, at din fod hæver og bliver varm. Du kan også opleve ømhed, smerter og uro i foden. Mange beskriver det som en ubehagelig mudren i foden.

Symptomerne på charcot fod udvikler sig over tid. Forandringerne begynder ofte i den ene fod, men du kan få sygdommen i begge fødder.

 

Hvad er behandlingen af charcot fod?

Det er vigtigt, at du kontakter din diabetesbehandler hurtigst muligt, hvis du oplever, at din fod bliver varm, hæver op eller du mærker smerte og uro i foden.

På sygehuset bliver din fod scannet og røntgenfotograferet. Du vil også få taget blodprøver.

Hvis du har en charcot fod, skal din fod aflastes. Det betyder, at der ikke må komme tryk på din fod. Din fod kommer i en aftagelig støvle eller i gips. Du kan få behov for krykker og muligvis en kørestol.

Det er vigtigt, at du ikke træder på foden, før tilstanden er gået i ro. Det kan tage flere måneder og nogle gange helt op til et år, at få ro på tilstanden. I enkelte tilfælde kan en operation blive nødvendig.

 

Hvad er fremtiden med en charcot fod?

Har du først fået en charcot fod, vil du ofte have behov for specialsyet fodtøj for at undgå tryksår. Du skal være opmærksom på, at sygdommen kan blusse op igen.

 

Kilde

Filmene om diabetes er udviklet i et samarbejde mellem Region Sjælland og landets fem Steno Diabetes Centre og Diabetesforeningen.