Gå til indhold

Hvad er slidgigt i hoften?

Slidgigt i hoften er, når overfladen på brusken i din hofte er slidt eller gået i stykker.
Man ved ikke helt, hvorfor det sker. Inden du beslutter dig for operation, er der nogle ting, du selv kan gøre
Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

I det normale hofteled foregår bevægelsen mellem lårbensknoglen og bækkenknoglen ved, at lårbenets ledhoved roterer og drejer i bækkenknoglens ledskål. Det lader sig gøre, fordi ledskålens inderside og lårbenshovedets yderside er beklædt med en glat overflade af brusk, som samtidig smøres med ledvæske. Hvis denne buskoverflade går i stykker eller slides, kan knoglerne ikke glide mod hinanden. Årsagen kan være overbelastning f.eks. på grund af tungt arbejde, overvægt eller som følge efter gamle skader eller brud. Men andre faktorer som arvelighed kan også spille en rolle.

Hvor mange har slidgigt?

Slidgigt er en udbredt sygdom, men vi ved faktisk forbløffende lidt om årsagerne til slidgigt. Man regner med at ca. 90 % af dem, der er mere end 65 år gamle, og som klager over smerter i hofteleddet, har slidgigt. Der opereres ca. 7.500 personer hvert år med indsættelse af kunstigt hofteled. Ud over kirurgisk behandling, er der stigende opmærksomhed og fokus på, hvordan man kan undgå eller udskyde en evt. operation for slidgigt med indsættelse af kunstigt hofteled.

Behandling og operation

Operation med indsættelse af kunstigt hofteled er en effektiv og sikker behandling af slidgigt i hoften. Det er dog en omfattende operation, som heller ikke er uden risici. Man ser også af og til, at operationen ikke har den ønskede effekt. Derfor vil det ofte være en god idé først at prøve andre og mindre omfattende former for behandling, før du beslutter dig for operation.

Hvis du er overvægtig, vil det for eksempel ofte være en god ide at tabe dig, ligesom fysisk træning, i form af for eksempel cykling, ofte kan have en god virkning. Hvis du har slidgigt bør du til gengæld undgå aktiviteter, som indebærer tunge løft og langvarige stående aktiviteter.