Gå til indhold

Berøring kan lindre

Berøring kan lindre både smerter og stress, fordi hormonet oxytocin frigives. Det kan være medvirkende til, at vi føler mere velvære, afslappet og vores smertetærskel øges. Oxytocin udløses dog først efter berøring af en vis varighed. Hormonet udløses også i andre sammenhænge.
Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

Berøring udløser hormonet oxytocin

Vi kender nok alle de situationer, hvor et barn har slået sig, og hvor vi ved at holde om barnet og puste på det udsatte sted, får barnet til at falde til ro. Det kan virker ret banalt, men det fungerer. Den opmærksomhed og den handling, vi foretager os, når barnet har slået sig, har samme virkning på os voksne, når vi gør noget godt for hinanden. Faktisk har forskning vist, at behaglig stimuli som eksempelvis nærvær, kys, massage, elskov, at vise tillid - og berøring i alle mulige afskygninger, gør at der udskilles et hormon, som får os til at føle os godt tilpas, og at hormonet frigøres hos begge køn, når man modtager behagelig stimuli.

Hormonet hedder oxytocin og kaldes også glædes- eller lykkehormonet, eller kramhormonet. Oxytocin påvirker vores centrale nervesystem, og kan som før sagt være medvirkende til, at vi føler mere velvære, føler os mere afslappet, vores smertetærskel øges. Kort sagt så kan man sige, at vi stresser mere af, og hormonet kan faktisk måles i en blodprøve.

Berøring i stedet for sex

Sygdom kan være medvirkende til, at man seksuelt ikke kan gøre, eller ikke har lyst til at gøre det, som man er vant til, og så er det jo det god viden at være opmærksom på, at berøring og nærhed også har en lindrende effekt og derfor har en stor værdi. Så blot det at sidde i en sofa og holde i hånd, give lidt massage, kysse eller hvad man nu kan finde på, påvirker både krop og sind - og giver en form for velvære.

Hormonet oxytocin udløses i flere situationer

Man skal blot lige være opmærksom på, at hvis vi taler om et kram f.eks. så skal man kramme eller holde om hinanden i mindst 30 sekunder. Det lyder ikke af så meget, men tager man tid, så føles det faktisk længere end det lyder. Så vil man have gavn af hormonet, så er et kindkys eller kærligt klap på skulderen ikke nok til at hormonet udløses.

Du kan også få gavn af hormonet ved at gøre noget godt for dig selv. Hvad nyder du at beskæftige dig med? En god bog, ligge i solen, gå tur med hunden. Blot det at gøre noget, som får dig til at føle dig godt tilpas, kan være med til at øge dit velbefindende.