Gå til indhold

Når du gerne vil dyrke motion regelmæssigt

Mange mennesker med psykisk sygdom oplever, at regelmæssig og intensiv motion hjælper på deres sygdom og fremmer recovery.
Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

Regelmæssig motion kan hjælpe psykisk

Du kan opleve, at det nedsætter din angst, dine negative eller triste tanker – eller dit tankemylder. Samtidig kan det øge dit humør, din tilfredshed med dig selv og dit selvværd. Det giver dig også mulighed for at være sammen med andre.

Hold styr på vægten

Motion med høj puls og som er regelmæssig kan desuden hjælpe dig med at fastholde din vægt – eller give vægttab. Og det kan være nyttigt, da noget psykofarmaka har den bivirkning, at man tager på i vægt.

Nogle nedsætter også medicinmængden, men det skal ske under vejledning af din læge eller psykiater. Der er altså rigtig mange gode grunde til at dyrke motion.

Vær ikke bange for at dyrke motion

Hvis du har angst, oplever du sikkert ubehag i form af, at pulsen stiger, og du har svært ved at få vejret. Du vil opleve det samme, når du dyrker motion. Men ved motion er høj puls og det at hive efter vejret et sundhedstegn og kroppens naturlige reaktion på fysisk aktivitet. Det, du oplever, er helt normalt, og du skal ikke være bange. Faktisk tyder det på, at motion som for eksempel en gåtur, løb eller lignende kan behandle et angstanfald.

Find en motionsform der passer dig

Hvis du gerne vil i gang med at dyrke regelmæssig og intensiv motion, skal du først og fremmest finde en motionsform, der passer til dig og undersøge hvilke tilbud, der findes i dit lokalområde. Hvad er der af gåklubber, løbeklubber, idrætsforeninger, boldklubber og lignende som passer til dig? Måske er der foreninger i dit nærområde, som er målrettet til mennesker med psykisk sygdom? Det kan være en måde at komme i gang på.  

Start langsomt op

Hvis du ikke tidligere har dyrket motion eller det er længe siden, er det vigtigt, at du starter langsomt op, så du vænner kroppen til de nye udfordringer, du giver den. Der findes mange hjemmesider, der har skitser og guides til træningsplaner, som kan være en hjælp for dig til at finde dit niveau og bygge op.

Lyt til din krop

Hvis du har mulighed for det, kan det være en idé i begyndelsen at få tilknyttet en personlig træner, der kan vejlede dig og lægge en træningsplan, der passer til dig. Det vigtigste er, at du lytter til din krop og ikke overanstrenger dig, så du undgår skader. Sæt mål for dig selv, så du mærker, at du bliver mere og mere udholdende over tid.

Individuelt hvor meget motion, der skal til

Det er ikke muligt at komme med nogen fast formel for, hvor meget du skal træne for, at det har en mærkbar virkning på din psykiske sygdom. Det er forskelligt fra person til person, hvad der virker og hvornår det virker. Og du skal forvente at blive både øm i musklerne og lidt træt i de første 2 uger.

Men holder du ud, er der ingen tvivl om, at mindst 30 minutter motion hver dag og gerne med pulsen oppe et par gange i ugen, vil gøre en mærkbar forskel for dit velvære og psykiske sygdom.

Du vil nyde det!