Gå til indhold

Det er ok at have smerter

Jesper Schmidt (43 år) er tidligere morfinafhængig. Han fortæller om, hvordan han håndterer sine smerter, efter han er trappet ud af medicin.
Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

”Tidspunktet var ikke nøje planlagt. Man tænker ikke så meget i den situation, når du er på smertestillende medicin; specielt med så mange jeg var på”

Jesper fortæller, at det var en følelse indeni ham, der sagde: ”Nu er det nok, stop, ikke mere, jeg gider ikke det her mere. ”

Jesper havde på det tidspunkt en lille søn, og han ønskede ikke, at sønnen skulle opleve sin far være en zombie for evigt. Det var en drivkraft, at han ville spille fodbold med sin søn og lege på en legeplads. Det kunne han ikke. ”Det var en kæmpe faktor for at sige stop” - fortæller Jesper.

En anden vigtig faktor for Jesper var identiteten. For hvem er man? Er man den person, der ligger dér, eller er man den samme som før, man fik en skade? Den person ville Jesper gerne tilbage til.

Vendepunktet kom for nogle år tilbage og siden da, har Jesper ikke taget smertestillende overhovedet: ”Jeg har ikke haft lyst til at få andre piller indenbords, for det har fyldt så meget. Den pose, du trækker ned over hovedet, når du tager så meget smertestillende, den er væk nu og den skal aldrig komme tilbage. ”

Jesper er nået til et punkt, hvor livet er lysere uden piller. Han har lært at leve med de smerter i ryggen, som han bl.a. får, når han overanstrenger sig: ”Men det er ok at have smerter, det er ikke noget dårligt. Jeg behøver ikke poppe en pille fordi jeg har lidt ondt, eller er kommet til at lave en forkert bevægelse. ”

Jesper fortæller, at andre mennesker, som ikke har haft en skade, også kan være ømme efter en lang arbejdsdag: ”Det er ok, man behøver ikke tage en masse piller for det. Det er en selverkendelse, at smerte er ok i et vist omfang. ”