Gå til indhold

At være i krise

En krise er en reaktion på en voldsom, belastende begivenhed eller ændring i dit liv. Det kan være alvorlig sygdom, ulykke, overfald, dødsfald eller andre traumatiske hændelser. Alle de ting griber ind i din hverdag, og du reagerer sikkert anderledes end du plejer.
Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

En krise er en reaktion

En krise er en reaktion på en voldsom, belastende begivenhed eller ændring i dit liv. Det kan være alvorlig sygdom, ulykke, overfald, dødsfald eller andre traumatiske hændelser. Alle de ting griber ind i din hverdag, og du reagerer sikkert anderledes end du plejer.

Enhver har sin egen måde at reagere på

Der er ikke én bestemt måde at reagere på eller en måde der er rigtig eller forkert. Som regel er den første reaktion på den voldsomme hændelse, at man bliver chokeret. Din reaktion vil typisk være, at du tænker: Det her sker ikke for mig! Det kan ikke passe, det er noget, jeg drømmer! Hvad var det, der skete?

Man kan også have en fornemmelse af at befinde sig i en osteklokke, hvor virkeligheden foregår uden for og lidt på afstand. Du kan få fornemmelsen af, at benene bliver slået væk under dig og alt går i opløsning. Nogle kan ikke tage initiativ til noget, og andre kan bliver helt hyperaktive. Fornemmelsen af kaos og at det er svært at tænke klart, er også helt normal.

At være i et kriseforløb

Senere begynder spørgsmålene at trænge sig på: Hvorfor skulle det ramme mig? Hvad er meningen med, at jeg bliver alvorligt syg?” Hvad gør sygdommen ved mig?”. Fysisk kan du, ud over de ting sygdommen har påført, få hjertebanken, kvalme, svimmelhed og rystelser.

Måske oplever du også angst og søvnløshed. Med tiden erkender du, at virkeligheden har ændret sig, og du vil forsøge at finde en mening med det, der er sket. Du tilpasser du dig ændringerne og begynder at genoptage tidligere aktiviteter. Det er helt normalt at bevæge sig frem og tilbage i kriseforløbet. Hvis der for eksempel pludselig opstår usikkerhed om noget, kan oplevelsen af "at benene bliver slået væk under en” komme igen, netop som du troede, at du var kommet videre.

At komme igennem en krise

Det er meget forskelligt, hvordan man kommer igennem en krise. Det afhænger helt af, hvad der sker i forløbet efter den voldsomme hændelse. Og måske vil du opleve, at du er mere følelsesmæssigt påvirkelig end før hændelsen indtraf.

Når en krisereaktion går over i en depression

En krisereaktion kan nogle gange gå over i en depression. Hvis du eller din pårørende oplever, at du efter ca. et halvt år ikke er kommet videre i dit kriseforløb, bør du søge hjælp hos din læge.