Gå til indhold

Undersøgelse af ryggen i praksis

Symptomerne fra ryggen, sammenholdt med en grundig undersøgelse af din ryg, vil i de fleste tilfælde give et godt billede af ryggens tilstand og vil derfor oftest være tilstrækkeligt for at vælge den korrekte behandling mod smerterne.
Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

Undersøgelse af ryggen i praksis

En undersøgelse af ryggen kan variere i tid afhængig af dine symptomer og den sundhedsprofessionelle, som undersøger dig. Her kan du høre, hvordan en undersøgelse for eksempel kan foregå. 

 

Når du skal have foretaget en undersøgelse af din ryg, vil du ofte blive stillet nogle indledende spørgsmål af den fagperson, som møder dig. Her vil der bl.a. blive spurgt ind til dine smerter i ryggen, arbejdsfunktion, fritidsinteresser, andre sygdomme og mulige begrænsninger forårsaget af ryggens symptomer.

 

Herefter vil der blive foretaget en større undersøgelse af ryggen, som ofte vil indeholde følgende:

  • Du vil fx blive bedt om at aftage relevant tøj for at undersøgelsen kan udføres.

 

  • Herefter vil du typisk blive bedt om at gå lidt frem og tilbage samt på hæle og tæer.

Din gang involverer en masse led relateret til ryggen og kan give undersøgeren et billede af din generelle funktion.

 

  • Du vil typisk skulle undersøges både stående og liggende på en briks.

 

  • I stående stilling vil undersøgeren bede dig om at lave forskellige bevægelser med ryggen for at undersøge bevægeligheden omkring dine led i ryggen, bækken og hofteled.

 

  • Liggende på briksen vil bevægeligheden i din ryg blive undersøgt yderligere og du vil muligvis blive bedt om at udføre forskellige bevægelser med dine ben for bl.a. at teste din muskelkraft i benene.

 

 

  • Afhængigt af dit symptombillede vil din følsomhed og reflekser i arme og ben undersøges. Dette sker bl.a. med en lille reflekshammer, som bankes let mod dine sener lokalt ved dine led.

 

  • Du kan muligvis også blive bedt om at udføre forskellige træningsøvelser. Undersøgeren kan herved få et billede af din styrke og smidighed i ryggen, hvilket er vigtig for at kunne tilrettelægge den korrekte behandlingsplan for din ryg.

 

 

Undersøgelsen gør umiddelbart ikke ondt, men kan godt fremkalde nogle af dine genkendelige symptomer.

 

Hos langt de fleste rygbesværede er undersøgelsen af ryggen sammenholdt med symptomer derfor tilstrækkelig til at vælge den korrekte behandling for din ryg. Røntgen- og skanningsbilleder giver sjældent en mere præcis forklaring på smerterne i ryggen og benyttes derfor kun, hvor der er mistanke om alvorligere lidelser i ryggen som for eksempel gigtlidelser og knoglebrud.