Gå til indhold

Skelnetab

Denne film fortæller om skelnetab.

OBS: Filmen har undertekster, du slår dem til ved at klikke på den lille firkant mærket "cc" i afspilleren og aktivere danske undertekster.
Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

Hvad er skelne-evne?

Når vi laver en høreundersøgelse af dig, tester vi dels, hvordan du hører lydene, men også hvordan du ”opfanger” ord. Dette kaldes skelne-evne.

Et skelne-tab er ikke udtryk for, at dit apparat er forkert indstillet, skal skrues op, eller at apparatet er et dårligt apparat. 

Et skelnetab opstår, fordi de små hårceller i dit indre øre er slidt. Det gør, at øret ikke kan sortere i lydene, og mange ord kan føles utydelige eller uldne. Måske når man ikke at opfange en del af ordene i en sætning, fordi øret misforstår. Derfor kan vi heller ikke rette op på et skelnetab. Vi kan vejlede dig i forhold til, hvordan du bedst muligt kan kompensere for dit skelnetab.

Det kan være svært at klare sig, når man har skelnetab. Især når der er baggrundstøj og når mange taler samtidig, fx ved møder og sammenkomster. Det gælder også, selvom man har høreapparat. 

Det er vigtigt med direkte tale, god belysning og øjenkontakt, for at understøtte en samtale med dig, der har skelne-tab. Sproget har mange ord med samme betydning. Det kan hjælpe at den, du taler med, bruger et andet ord. Det hjælper ikke, at tale højere.

Høreapparat hjælper ikke på skelne-tab, men det er selvfølgelig vigtigt, at dit høreapparat er indstillet rigtigt og efter din hørekurve.

Vi anbefaler, at du snakker med hørekonsulenten i din kommune om dine muligheder og vurdering af, om du kan have glæde af hjælpemidler. Hørekonsulenten kan også fortælle dig, om kommunikations-kurser kan være et tilbud for dig og dem, du har omkring dig.

Husk at du er velkommen til at kontakte os på Audiologisk Afdeling, hvis din hørelse ændrer sig.

 

Kilder

Fagmedarbejder Dorthe Øxbeck Nielsen, Audiologiassistent