Gå til indhold

Sådan rengør du slanger på dit høreapparat

Det er vigtigt at du passer rigtig godt på dit apparat. Det gør du ved at rengøre det - også i det daglige.

OBS: Filmen har undertekster, du slår dem til ved at klikke på den lille firkant mærket "cc" i afspilleren og aktivere danske undertekster.
Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

Flere typer høreapparater

Uanset hvilket mærke dit høreapparat har, tørrer du det dagligt med en tør klud eller et stykke køkkenrulle. Hvis der sidder lidt ørevoks eller skidt, kan du eventuelt bruge den lille børste.

Sammen med dit apparat, får du udleveret brochurer, som passer til den type prop, som du har fået.

Særligt for høreapparat med støbt prop

Dit høreapparat kan være med højttaleren støbt ind i en hård prop. Proppen tørrer du med en tør klud eller et stykke køkkenrulle hver dag.

Denne type høreapparat har også en lille filter, der skal skiftes. Se filmen ”Sådan skifter du filter på dit høreapparat” på Helbredsprofilen.dk.

Særligt for høreapparat med tyk slange

Hvis du har et høreapparat, hvor proppen sidder på en tyk slange. Proppen kan enten være blød eller hård. Den kan have en lille ventilationskanal, som sørger for luft til øret.

Slangen renser du med et værktøj fra firmaet. Alternativt kan du bruge et stykke fiskesnøre. Du kan også bruge et af de juletræer, som man bruger til at rense tænder med. Rensepinden eller værktøjet kører du igennem luftkanalen, så der ikke sidder ørevoks fast.

Det er en god idé jævnligt at vaske sin prop. Tag slangen af. Den kan lægges i blød i let sæbevand eller skylles under vandhanen med lunkent vand. Bank den let af og lad den tørre natten over. Det er vigtigt, at der ikke sidder fugt tilbage i proppen, når du sætter den tilbage i apparatet igen.

Særligt for høreapparat med tynd, hul slange

Når du skal rense slangen på høreapparatet, fjerner du gummidutten, så selve ledningen kan skrues af. Tag fiskesnøre og kør det igennem den tynde slange, så det fjerner eventuel ørevoks. Slange skrues derefter på apparatet igen.

Slange kan med tiden blive gullig og hård, og så skal den skiftes. Du har fået en bestillingsseddel på din afdeling, som hjælper dig med at bestille nye slanger.

 

Kilder

Fagmedarbejder Dorthe Øxbeck Nielsen, Audiologiassistent