Gå til indhold

Hvad er en glukosesensor

Når du har type 1 diabetes, kan du bruge en glukosesensor, også kaldet en CGM, til måle dit blodsukker.
I filmen kan du se hvordan sensoren virker.
Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

Brug af glukosesensor

En kontinuerlig glukosesensor virker ved, at en lille sensor sættes ind under huden. Sensoren er forbundet til en sender, der sidder på huden ved hjælp af et plaster.

En glukosesensor måler hele tiden sukker­værdierne i underhudens vævsvæske. Via senderen i sensoren sendes værdierne videre til f.eks. en app på en telefon eller en insulin­pumpe. På den måde kan du/man hele tiden følge med i dit/sit blod­sukker og se udviklingen over f.eks. det seneste døgn. Du kan også uploade til et program og følge med på den lange bane.

Nogle glukosesensorer kan give en alarm ved høje eller lave blodsukker­værdier samt ved hurtigt stigende eller faldende blodsukker­værdier. Det kan du især have glæde af, hvis du har svært ved at mærke dine lave blodsukkere.

En glukosesensor måler i under­hudens vævsvæske, derfor skal du være opmærksom på, at glukose­værdierne er forsinket 5-15 minutter i forhold til din aktuelle blodsukker­værdi.

Der findes forskellige sensor­modeller, og det varierer, hvor ofte de skal skiftes og om de skal kalibreres.

Hvis du er i tvivl, om målingerne er korrekte, kan det være en god ide, at du måler dit blodsukker med almindelig finger­prikker og blodsukker­apparat.

 

Hvis du er interesseret i at prøve en glukosesensor, skal du tale med dit behandlingssted, som har mulighed for at vejlede dig.

 

 

 

Kilde

Filmene om diabetes er udviklet i et samarbejde mellem Region Sjælland og landets fem Steno Diabetes Centre og Diabetesforeningen.