Gå til indhold

Hvad er årsagerne til type 2-diabetes?

Der er flere årsager til, at du kan udvikle type 2-diabetes. De hyppigste årsager handler om arv og livsstil.
Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

Arv og miljø

Når vi taler om arvelighed, handler det om, at du kan være arvelig disponeret for type 2-diabetes. Det betyder, at du kan arve gener, som har betydning for din risiko for at udvikle type 2-diabetes.

 

Undersøgelser viser, at hvis én af dine forældre har type 2-diabetes, er din risiko for at udvikle sygdommen 40 %. Hvis begge dine forældre har type 2-diabetes stiger din risiko op til 80 %.

 

En livsstilssygdom

Din livsstil har også have betydning. En livsstil med usund og for meget mad og for lidt bevægelse kan føre til overvægt. Og er du overvægtig, stiger din risiko for at udvikle type 2-diabetes. Det er især de ekstra kilo, som sidder omkring maven, som har betydning. Vi kalder type 2-diabetes en livsstilssygdom, fordi overvægt og for lidt bevægelse har stor betydning.

 

Jo tidligere du udvikler overvægt og undgår bevægelse, jo tidligere risikerer du at udvikle type 2-diabetes.

 

En anden årsag er graviditetsdiabetes. Har du haft graviditetsdiabetes, stiger din risiko for type 2-diabetes senere i livet.

 

Derudover kan type 2-diabetes også være en følge af medicinsk behandling med for eksempel binyrebarkhormon.

 

Flere får type 2-diabetes 

I Danmark er antallet af personer med type 2-diabetes stigende. Det hænger sammen med, at flere bliver overvægtige, og at vi bliver flere ældre i samfundet. Men behandlingen er også blevet bedre, hvilket betyder, at mange med type 2-diabetes lever længere og bedre med deres sygdom.

 

Kilde

Filmene om diabetes er udviklet i et samarbejde mellem Region Sjælland og landets fem Steno Diabetes Centre og Diabetesforeningen.