Gå til indhold

Ketoner – hvad er det, og hvordan måler jeg for det?

Hvis dit blodsukker er for højt, og din krop dermed ikke får nok insulin, vil den begynde at nedbryde fedt. Din krop begynder dermed at bruge fedt som energi i stedet for sukker. Når din krop bruger fedt som energi, dannes der ketonstoffer.
Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

Ketonstoffer

Ketonstoffer er sure – ligesom eddike og citron. Din krops organer kan ikke tåle for meget syre. Det betyder, at hvis der dannes for mange ketoner, vil de vigtigste organer ikke kunne fungere. Den tilstand kalder vi også for diabetisk ketoacidose eller syreforgiftning. Det er en tilstand, som er livstruende, hvis den ikke bliver behandlet hurtigt.

Symptomer på ketoner/syreforgiftning

Symptomerne på syreforgiftning minder om symptomerne på et for højt blodsukker. Men ét særligt kendetegn er, at din ånde kan lugte af acetone – som neglelakfjerner.

Du kan opleve forskellige symptomer på syreforgiftning. Det kan for eksempel være:

  • Du har kvalme, hovedpine og er træt
  • Du har mavesmerter og kaster op
  • Du er forvirret og er utilpas
  • Du tisser meget og er tørstig
  • Hvordan måler jeg for ketonstoffer?

Du kan måle for ketonstoffer i dit blod eller i din urin. Måler du ketonstoffer i dit blod, viser målingen værdien af ketonstoffer her og nu. Måler du ketonstoffer i din urin, viser målingen tilstanden i din krop, som den var for 1-2 timer siden. Det har derfor betydning for din insulin-behandling, om du har målt for ketoner i dit blod eller urin.

Blod-måling

Du kan måle for ketonstoffer på samme måde, som når du måler dit blodsukker. Du måler for blodketoner i en særlig ketonmåler. Nogle blodsukkerapperater kan både måle blodsukker og ketoner.

  • Måler du dit ketonniveau til under 0,6 ligger det inden for normalen, og du skal ikke foretage dig yderligere.
  • Ligger dit ketonniveau inden for 0,6 og 1,5, har du et øget niveau af ketonstoffer. Har du også et højt blodsukker, skal du tage hurtigtvirkende insulin. Efter en time måler du igen dit blodsukker og ketonniveau. Hvis du forsat har et højt ketonniveau, skal du drikke sukkerholdig væske og tage mere insulin. Tag altid kontakt til din behandler, hvis du er utryg.
  • Ligger dit ketonniveau over 1,5 er det for højt, og du er i risiko for at udvikle syreforgiftning. Kontakt dit ambulatorie eller vagtlæge med det samme.

Urin-måling

Du kan også måle for ketoner i urinen. Husk at målingen er ”forsinket”, og derfor kan du ikke tage ekstra insulin lige så hurtigt, som hvis du måler for ketoner i blodet. Du aflæser testen på en farveskala. Følg altid vejledningen på beholderen.

Jo lysere stiksen er, jo mere normalt er dit ketonniveau. Her er en forklaring af farveskalaen:

  • De to lyseste farver – du har et normalt ketonniveau.
  • De to midterste farver – du har et forhøjet ketonniveau. Du skal tjekke igen efter 2-3 timer. Bliver farven ikke lysere, skal du kontakte din diabetesbehandler.
  • De to mørkeste farver – dit ketonniveau er væsentligt forhøjet, og der er risiko for, at du har syreforgiftning. Kontakt dit ambulatorie eller vagtlæge med det samme.

 

Vær opmærksom på udløbsdato af både dine strimler til urin- og blodketon måling, da for gamle strimler kan give et misvisende og forkert resultat.

Du skal altid kontakte dit diabetesambulatorium eller lægevagten, hvis dit blodsukker ligger over 15 mmol/l og hvis du har målt et øget ketonniveau i blodet henover et par timer.

Er du utryg ved situationen, kan du altid kontakte dit diabetesambulatoriums hotline, hvor du kan få råd og vejledning.

 

 

Kilde

Filmene om diabetes er udviklet i et samarbejde mellem Region Sjælland og landets fem Steno Diabetes Centre og Diabetesforeningen.