Gå til indhold

Hvordan stiller lægen diagnosen type 1-diabetes?

Hvis du har udviklet type 1-diabetes, vil der næsten altid være symptomer.
Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

Har jeg diabetes?

Du kan opleve symptomer som træthed, tørst og at du skal tisse hele tiden. Du kan også opleve, at dit syn bliver uskarpt, at du er tør i munden eller at du over kort tid taber dig meget i vægt. Har du symptomer som disse, skal du kontakte din læge.

Andre oplever, at de bliver akut syge med symptomer som for eksempel mavepine, opkast, feber, åndenød og forvirring. Her vil du selv eller en pårørende typisk kontakte en læge akut. Du vil herefter blive indlagt på en akutafdeling på et hospital.

 

Diagnosen

Lægen vil altid spørge ind til dine symptomer, og du vil få foretaget en blodprøve. Blodprøven viser dit blodsukker her og nu, men også dit langtidsblodsukker. Langtidsblodsukkeret kalder vi også Hba1c, og det fortæller, hvordan dit blodsukkerniveau har været de sidste 8-12 uger.

Det er lægen på hospitalet, som stiller diagnosen type 1-diabetes. Det gør lægen ud fra dine symptomer og din blodprøve.

 

Mindst ét ud af følgende tre kriterier skal være opfyldt, hvis du skal have diagnosen diabetes:

  • Hvis du ikke er fastende, skal dit blodsukker være over 11,1 mmol/l
  • Hvis du er fastende, skal dit blodsukker være over 7 mmol/l
  • Din langtidsprøve skal være over 48

 

Din læge vil altid foretage to målinger for at være sikker på resultatet.

 

Hvilken type diabetes?

Din læge kan godt være i tvivl om, hvilken type diabetes du har. Her vil du få taget andre prøver. Prøverne viser, hvor meget insulin du selv danner, og om du har antistoffer i blodet. Hvis du har en lav produktion af insulin og et højt niveau af antistoffer, vil du få diagnosen type 1-diabetes.

 

Har du type 1-diabetes, vil du blive henvist til et diabetesambulatorium. De vil undersøge dig nærmere og stå for den videre behandling.

 

Kilde

Filmene om diabetes er udviklet i et samarbejde mellem Region Sjælland og landets fem Steno Diabetes Centre og Diabetesforeningen.