Gå til indhold

Hvad er symptomerne på type 1-diabetes?

Type 1-diabetes er en kronisk sygdom, hvor symptomerne på sygdommen kan udvikle sig hurtigt - fra dage til uger.
Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

Symptomer på type 1-diabetes kan udvikle sig hurtigt

 

Du skal være særligt opmærksom på de 3 t’er:

  • Træthed
  • Tørst
  • Tis

 

Hvis du får type 1-diabetes, kan du føle en overskyggende træthed, hvor du har behov for mere hvile og søvn. Din krop føles udmattet og du mangler overskud og energi.

Du kan opleve en voldsom tørst og en følelse af, at det er svært at slukke tørsten. Mange fortæller, at de drikker op til 8 liter væske i døgnet. At de vågner om natten og må stå op for at drikke noget. Samtidig kan du opleve at skulle tisse hyppigt og meget, både dag og nat.

 

Du kan også opleve andre symptomer

  • Dit syn kan blive sløret, så du kan have svært ved at læse eller stille skarpt på bestemte ting. Det skyldes, at der er for meget sukker i væsken i øjet. Dit syn bliver normalt, når dit blodsukker kommer på plads igen.
  • Du kan opleve, at du har svært ved at holde koncentrationen. Eller du hurtigere bliver sur og irriteret.
  • Du kan opleve, at du over en kort periode taber dig i vægt.
  • Du kan også opleve infektioner som blærebetændelse, svamp i skridtet eller i munden. Du har nemlig større risiko for infektioner, hvis dit blodsukker er højt over længere tid.

 

Akutte symptomer

Hvis din krop forsat ikke får tilført insulin, vil din krop begynde at danne ketonstoffer, som ophober sig i blodet. Ketonstoffer i dit blod kan føre til en syreforgiftning af kroppen. Det er farligt, fordi vores organer ikke kan fungere i syre.

Symptomer på denne tilstand er, hvis din ånde lugter af acetone – ligesom neglelakfjerner, eller hvis du har mavepine, kaster op, trækker vejret hurtigt og føler åndenød. Det er de første tegn på, at situationen er alvorlig, og at du har brug for akut hjælp fra en læge.

Har du flere af de nævnte symptomer, skal du kontakte din læge. Her vil en blodprøve med måling af blandt andet dit blodsukker vise, om du har type 1-diabetes.

 

 

 

Kilde

Filmene om diabetes er udviklet i et samarbejde mellem Region Sjælland og landets fem Steno Diabetes Centre og Diabetesforeningen.