Gå til indhold

Nervebetændelse - hvad skal jeg være opmærksom på før, under og efter træning

Bevægelse og træning er godt, når du har diabetes. Træning gør dig stærkere, sænker dit blodtryk og regulerer dit blodsukker. Men træning gør dig også i stand til at gå længere uden anstrengelse og øger dine nervesignaler til dine ben.
Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

Har du nervebetændelse, forstyrrer det sanserne i din krop. Både dine sanser på din hud, men også dem du har i led og muskler. Det betyder, at din balance, dine kræfter og styring af dine ben kan være forringet. Men du kan også have svært ved at mærke ledsmerter, muskelskader eller vabler og sår.

I langt de fleste tilfælde kan personer med diabetes og nervebetændelse dog sagtens træne. Du skal blot sætte tempoet lidt ned, bruge dine øjne og passe på dine fødder.

Før træning

Når du træner, er det vigtigt med et par gode sko. Undgå træning i badesandaler eller crocs, da de ikke giver optimal støtte omkring dine ankler. Vælg et par kondisko, som sidder godt på foden.

Inden du tager sko på, skal du tjekke skoen for småsten og grus. Tjek også at din strømpe sidder glat på din fod og ikke krøller. Du kan evt. tage en hvid strømpe på, så er det synligt med det samme, hvis din fod bløder eller væsker.

Under træning

Du belaster dine fødder mest, når du løber, hopper eller for eksempel styrketræner stående med tunge vægte. Du kan derfor med fordel nedsætte belastningen på dine fødder ved at gå, cykle på motionscykel eller styrketræne i maskiner.

Hvis din fysioterapeut eller læge anbefaler dig, at du helt skal undgå belastning på dine fødder, kan du træne siddende eller imens du ligger ned. Du kan også svømme eller udføre din træning i vand, hvor du ligeledes mindsker belastningen på dine fødder.

Hvis du går ture, skal du holde øje med underlaget. Ligger der glatte blade, grus, sten eller andre ujævnheder? Kig ned og se, hvad der ligger foran dig.

I et træningslokale er der ofte mange skarpe kanter af metal. Brug dine øjne til at scanne for mulige steder, hvor du kan støde ind i træningsmaskiner eller snuble. Det er typisk, når du træder ind og ud af maskiner, at dine fødder støder på ting. Eller når du træder op og ned. Vær derfor ekstra opmærksom her.

Efter træning

Det er vigtigt, at du kigger dine fødder igennem før og efter endt træning. Tjek for rifter, sår og vabler. Har du svært ved selv at tjekke dine fødder, kan du bruge et spejl eller få en anden til at kigge dem igennem.

Hvis du opdager rødme, rifter eller sår, er det vigtigt, at du tager kontakt til en læge eller en sygeplejerske. En lille rift kan nemlig hurtig udvikle sig til et sår.

Der kan være flere hensyn at tage, når du har diabetes og nervebetændelse. Det er derfor vigtigt, at du laver din træning efter vejledning af en fysioterapeut, som kender til din nervebetændelse.

 

Kilde 

Filmene om diabetes er udviklet i et samarbejde mellem Region Sjælland og landets fem Steno Diabetes Centre og Diabetesforeningen.