Gå til indhold

Ny med type 1-diabetes – hvor kan jeg søge hjælp henne?

I filmen vil du få en lille guide til, hvor du kan søge om hjælp når du har fået type 1 diabetes.
Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

Som ny med type 1 diabetes kan der melde sig rigtig mange spørgsmål.

På hjemmesiden borger.dk kan du søge om forskellige ydelser, der er vigtige for dig med diabetes. 

Det kan eksempelvis være afgørende for dig at vide, at hospitalet kan dække udgifter til insulinpumpe og blodsukkermåler, som en del af din diabetesbehandling.

Med type 1 diabetes har du behov for at kunne teste dit blodsukker hver dag, og flere gange om dagen. 

Du bør være opmærksom på, om du skal ansøge kommunen om yderligere hjælpemidler til netop din behandling. Det kan være nåle, fingerprikker, teststrimler til blodsukker- og blodketonmålinger.

Det er derfor vigtigt at få beskrevet dit behov inden du søger om hjælpemidler.

Tilskud til specielle behov

Rigtig mange kan klare sig med det helt almindelige udstyr, der bevilliges af kommunerne. Men det er vigtigt at man også forholder sig til, om man har specielle behov.

Specielle behov kan være handicap, der gør, at du ikke kan benytte dig af standardudstyr. Det kan være, at du har et arbejde hvor du ikke har adgang til en håndvask eller til at kunne få rengjort fingrene inden blodsukkermåling og du måske derfor har behov for et andet slags apparat.

Dækning af merudgifter

Du kan også søge om dækning af merudgifter fra din hjemkommune. Dækning af merudgifter skal du også søge via borger.dk.

Merudgifter er de udgifter, du har, fordi du har en kronisk sygdom. Det kan blandt andet være den medicin du får, den transport du har til kontroller af din sygdom, men det kan også være til sygehus, fodterapeut, øjenlæge osv.

Med type 1 diabetes har du ofte også behov for hurtigvirkende kulhydrater f.eks. druesukker eller juice, eller du kan have behov for en særlig type kost. Det kan du også søge tilskud til. På Diabetesforeningens hjemmeside findes der et link til et skema, hvor du kan se, hvor meget du kan få til dækning af mad.

Tilskud til fodterapi

Når du har diabetes, er det vigtigt, at du får tjekket dine fødder hos en fodterapeut. Til fodterapi kan du få dækket 50 % af prisen for en behandling. Det dækkes af regionen.

Din fodterapeut vil lave en vurdering af hvor ofte du har behov for at komme til kontrol af dine fødder. Det er vigtigt at fodterapeuten har ydernummer ellers kan du ikke få tilskud.

Tilskuddet beregnes automatisk af fodterapeuten og du skal derfor ikke gøre noget. Det kan du se mere om i filmen ”Hvordan får jeg tilskud til en fodterapeut? ”.

Når du søger tilskud til hjælpemidler eller dækning af ekstra udgifter, skal din kommune partshøre dig. 

Det er for at sikre, at de har de korrekte oplysninger om dig er og for at give dig mulighed for at kommentere på oplysningerne, inden de kommer med deres afgørelse.

Hvis du ikke er tilfreds med den afgørelse din kommune har truffet, har du mulighed for at klage over afgørelsen. Du har 4 uger fra du modtager afgørelsen til at sende din klage. Hvis kommunen holder fast i deres afgørelse, har de ansvaret for at sende afgørelsen og din klage videre til Ankestyrelsen, der skal vurdere afgørelsen og klagen. 

 

 

Kilde

Filmene om diabetes er udviklet i et samarbejde mellem Region Sjælland og landets fem Steno Diabetes Centre og Diabetesforeningen.