Gå til indhold

Hvad kan jeg søge om tilskud til, når jeg har en insulinkrævende diabetes?

Du kan søge efter servicelovens § 112 til ting, som kan hjælpe dig i hverdagen med diabetes. 
Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

Når du har type 1-diabetes eller insulinkrævende type 2-diabetes, har du mulighed for at søge om tilskud.

Når du har en insulinkrævende diabetes, har du brug for hjælpemidler til at kontrollere dit blodsukker i løbet af dagen. Du har derfor brug for hjælpemidler som; blodsukkerapparat, blodsukkerstrimler, fingerprikker og lancetter. 

Dit behov for hjælpemidler skal du tale med din diabetesbehandler om. Hvis du sammen med din behandler finder ud af, at du har brug for et særligt hjælpemiddel, skal du søge om tilskud hos din kommune. Du sørger via borger.dk, hvor du kan sende din ansøgning ind. Din kommune vil så tage stilling til, om du opfylder kravene til at få et hjælpemiddel. 

Din kommune har som regel en række forskellige hjælpemidler, som du kan vælge imellem. Du kan kun søge om tilskud blandt de hjælpemidler, din kommune tilbyder. 

Dit behov for hjælpemidler kan løbende ændre sig. Det kan være, at du får behov for en anden type blodsukkerapparat eller andre kanyler. 

Dit behov for hjælpemidler skal du drøfte med din diabetesbehandler. Hvis du sammen med din behandler finder ud af, at du kunne have gavn af andre hjælpemidler, skal du søge om tilskud hos din kommune. Din kommune vil så tage stilling til, om du opfylder kravene. 

Nogle vil få tilbudt sensor og måske også insulinpumpe fra sygehuset. Men selvom du har pumpe og sensor, så har du stadig brug for almindeligt testmateriale.

 

Dækning af merudgifter

Et andet vigtigt område er Servicelovens § 100 om merudgifter. Du skal tænke på merudgifter som de ekstra udgifter du har fordi du har en kronisk sygdom.

De typiske ting for mennesker med diabetes er mad, medicin, transport, hurtigvirkende kulhydrater og kørekort. Der er også andre ting der kan tages med, men det afhænger udelukkende af dit behov. 

Hvis man på grund af sin diabetes eller af anden årsag er bundet til en kørestol så kan det være muligt at man også kan få bevilliget håndsrækninger under § 100. En håndsrækning kan være hjælp til vinduespudsning, klipning af hæk eller lignende man ikke kan, da man sidder i kørestol.

For at kunne få dækket § 100 merudgifter skal du være opmærksom på det gældende minimumsbløb du har udgifter for.

Husk at minimumsbeløbet kan variere fra år til år.

Du kan altid få oplyst hvad det gældende minimumsbeløb er på borger.dk eller hos ved diabetesforeningen.

 

Tilskud til fodterapi

Du har stadig ret til tilskud til fodterapi. Du kan få 50 procent tilskud til årskontrol og hvis fodterapeuten vurderer, der er behov for at du kommer oftere, kan du også få tilskud til det.

Det er vigtigt at fodterapeuten har ydernummer ellers kan du ikke få tilskud. Tilskuddet beregnes automatisk af fodterapeuten og du skal derfor ikke gøre noget.

 

 

Kilde

Filmene om diabetes er udviklet i et samarbejde mellem Region Sjælland og landets fem Steno Diabetes Centre og Diabetesforeningen.